valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Viemärin avaus kotikonstein – mitä vaihtoehtoja on olemassa

Viemärin avaus kotikonstein – mitä vaihtoehtoja on olemassa


Heti alkuun on hyvä huomioida, että kerrostalo asukkaan (koskee myös joitain rivitaloja) ei automaattisesti tule ryhtyä availemaan viemäreitä, vaan ensin tulee ottaa yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön ja ilmoittaa tukkiutuneesta viemäristä. Monissa taloyhtiöissä asukkaan ei tule omatoimisesti suorittaa hajulukon puhdistusta suurempia töitä – – sillä kaikki putkistoon liittyvät työt kuuluvat usein huoltoyhtiölle (varmista taloyhtiösi käytännöt).

Mikäli käsienpesu- tai tiskialtaan viemäri ei vedä, on hajulukon puhdistaminen ensimmäinen suositeltava toimenpide. Samalla voidaan puhdistaa myös lavuaarin ja hajulukon poistoputket, jotka on helposti puhdistettavissa ilman erityisempiä työvälineitä (oheisesta linkistä löydät ohjeet hajulukon puhdistukseen).

Jos tukos on pieni ja sijaitsee lähellä lavuaaria (viemärin yläpäässä) voidaan viemärin avaus suorittaa kotikonstein käyttämällä ruokasoodaa ja etikkaa (ks. viemärin avaus soodalla). Muita kotikonsteja viemärin avaamiseen on mm. karhupumpun käyttäminen. Mikäli tukos sijaitsee syvemmällä viemärissä tarvitaan kuitenkin toisenlaisia apukeinoja.

Viemärin avaus rae
Monista marketeista ja rautakaupoista on saatavilla viemärin avaamisen tarkoitettuja rakeita. Tyypillisesti kyseessä on lipeää sisältävä tuote (pH-arvo yli 10) jota annostellaan viemäriin (esimerkiksi tiskialtaan kautta) vuorotellen veden kanssa. Ennen kuin otat viemärin avaus rakeet käyttöön, tutustu huolellisesti tuotepakkauksessa mainittuihin käyttöohjeisiin; tyypillisesti käyttöohjeissa kehotetaan käyttämään työn aikana suojakäsineitä, hengityssuojainta ja joissain tapauksissa myös suojalaseja.

Monesti viemärin avaus rakeet toimivat varsin hyvin orgaanisista aineista johtuvien tukosten avaamisessa. Koska viemärin avaus rakeet etenevät putkistossa vesivirran mukana saattaa rakeiden kanssa esiintyä ongelmia, mikäli putkistossa tapahtuva virtaus on (syystä tai toisesta) heikentynyt.

Viemärin avaus vaijeri
Manuaalisesti suoritettavista avaustöistä perinteisin on viemärin avaaminen vaijerilla. Työssä käytetään apuvälineenä erillistä viemärin avaus jousta (tai vaijeria). Kyseessä on useamman metrin mittainen terävaijeri, jonka päällä tukkiutunut kohta voidaan avata. Viemärin avaus vaijerin toimintaperiaate on varsin yksinkertainen; vaijeria työnnetään viemäriin kunnes, vaijerin pää hajottaa viemärissä olevan tukoksen.

Kuluttaja käyttöön myytävien viemärin avaus vaijerien pituus ei aina ole kovinkaan pitkä, joten kuluttajatuote ei sovellu syvällä viemärissä olevien tukosten avaamiseen. Lisäksi vaijerin ohjailu putkistossa vaatii osaamista ja harjoittelua.

Viemärin avaus painepesurilla
Muutamat painepesurivalmistajat ovat tuoneet markkinoille painepesuriin liitettäviä varusteita, jotka mahdollistavat jäätyneet vesiputken tai muutoin tukkiutuneen viemärin avaamisen. Käytännössä kyseessä on tekstiilivahvistettu letku, jota syötetään viemäriin (vaijerin tavoin). Melko pienikokoisenkin painepesurin tuottama paine riittää avaamaan orgaanisen jätteen viemäriin aiheuttamat tukokset; muun tyyppisten tukosten avaamiseen (pienen) painepesurin teho ei välttämättä riitä. Lisäksi on hyvä huomioida, että kyseisen lisävarusteen letkun pituus määrittelee myös kyseisen lisävarusteen toiminta-alueen. Parin metrin mittaisella letkulla ei avata tukoksia, jotka sijaitsevat syvemmällä viemärissä. On myös hyvä huomioida että huonoon kuntoon päässeelle putkistolle paineveden käyttö voi olla liian kovakourainen toimenpide (esim. huonossa kunnossa olevat liitokset), jolloin myös vesivahingon riski kasvaa.

Huomioitavaa viemärin avaamisessa
Viemärin yläpäässä (eli mahdollisimman lähellä lavuaaria ja hajulukkoa) sijaitsevat tukokset saadaan usein avattua kotikonstein. Sen sijaan syvemmällä viemärissä sijaitsevat tukokset vaativat yleensä viemärin kuvaamista ja muita ammattikeinoja.

Mikäli viemäriä ei kuvata ennen avausta, joudutaan vaijerin tai paineen avulla tehtävät avaukset suorittamaan ns. ”sokkona”; ei tiedetä kuinka syvällä viemäristössä tukos on, mikä on tukoksen aiheuttaja ja minkä työmenetelmän käytön putkien kunto sallii. Tästä syystä vaikeammat tukokset tulisi selvistä aina yhdessä viemäreiden avaukseen erikoistuneiden ammattilaisten kanssa. Ammattilaiset kannattaa kutsua apuun myös silloin kun et omista viemärin avaamiseen tarvittavia työvälineitä, tai et ole täysin varma miten viemärin avaaminen tulee suorittaa.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua