valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Linnunpöntön puhdistus ja huolto

Linnunpöntön puhdistus ja huolto


Pihapiirissä olevat linnunpöntöt kaipaavat puhdistusta säännöllisin väliajoin. Sopiva puhdistusväli riippuu pitkälti linnunpöntön sijainnista; on suositeltavaa puhdistaa asunnon välittömässä läheisyydessä – tai kulkureittien varrella/yläpuolella sijaitsevat linnunpöntöt esimerkiksi kerran vuodessa; ja muut – kauempana sijaitsevat linnunpöntöt esim. kahden vuoden välein. Kun huomio keskitetään erityisesti asunnon läheisyydessä oleviin pönttöihin voidaan varmistaa etteivät esimerkiksi linnunpönttöihin helposti pesiintyvät lintukirput pääse leviämään asuintiloihin. Välittömässä läheisyydessä sijaitseviin linnunpönttöihin voidaan laskea esimerkiksi terassien ja pyykinkuivaustelineiden läheisyydessä sijaitsevat pöntöt, sekä esimerkiksi suoraan rakennuksen seinään kiinnitetyt linnunpöntöt.

Linnunpönttöjen putsaus – ajankohta
Linnunpönttöjen puhdistus tulisi ajoittaa niin ettei työllä häiritä lintujen pesimistä. Käytännössä linnunpöntöt tulisi puhdistaa myöhään syksyllä ensimmäisten pakkasten jälkeen. Tähän aikaan linnut ovat tyypillisesti jo poistuneet pesistä. Jos puhdistus tehdään pöntössä mahdollisesti majailevien syöpäläisten johdosta, on työ hyvä ajoittaa loppu talveen (takana pidempi pakkaskausi), vaikka useiden pesäloisten on todettu selviävän myös pakkasesta. Tällöin linnut eivät ole vielä muuttaneet takaisin pönttöönsä ja pakkanen on tuhonnut ainakin osan pöntöissä majailevista ötököistä.

Linnunpöntön irrottaminen
Tyypillisimmin linnunpöntöt on kiinnitetty puuhun narun kanssa, jossa oleva solmu on helposti avattavissa – tai vaihtoehtoisesti naru voidaan katkaista ja vaihtaa uutteen puhdistuksen jälkeen. Rakennuksen seiniin kiinnitetyt linnunpöntöt on puolestaan yleensä kiinnitetty naulalla tai erityisellä kiinnityskoukulla, jolloin pönttö on helposti nostettavissa pois paikoiltaan. Kun puhdistettava linnunpönttö on saatu pois paikoiltaan tulee selvittää miten linnunpönttö on mahdollista avata. Tyypillisesti linnunpöntöissä on ns. puhdistusluukku, joka voi olla pöntön pohja/lattia; tai luukkuna voi toimia myös pöntön takaseinä.

Linnunpöntön puhdistaminen
Kuten edellä jo mainittiin linnunpönttö on suositeltavaa irrottaa paikoiltaan puhdistuksen ajaksi. Linnunpöntön sisällön johdosta (pölyn lisäksi pönttö voi sisältää kuivunutta linnun ulostetta ja esimerkiksi erilaisia pesäloisia) puhdistuksen suorittavan henkilön on suositeltavaa käyttää suojalaseja, hengityssuojainta, suojakäsineitä sekä mieluusti myös ihoa suojaavaa vaatetusta. Lisäksi pönttöjen varsinaiset puhdistustoimet on suositeltavaa tehdä etäällä asuinrakennuksesta tai oleskelutiloista (esim. terassi). Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei linnunpöntöstä puhdistuksen aikana irtoava pöly ja roskat kulkeudu tuulen mukana minne sattuu, vaan pönttö saadaan puhdistettua mahdollisimman hallitusti. Linnunpöntön sisältö vanhoine pesineen on hyvä kerätä talteen ja hävittää polttamalla, jolloin myös mahdollisista loisista päästään eroon. Älä tyhjennä linnunpöntön sisältöä esim. avokompostin päälle.

Kun linnunpöntön vanha sisältö on saatu poistettua on syytä tutkailla linnunpöntön yleiskuntoa. Erittäin huonoon kuntoon päässyttä pönttöä ei kannatta kiikuttaa enää takaisin paikalleen vaan se on syytä vaihtaa uuteen. Vielä käyttökelpoinen linnunpönttö voidaan puolestaan harjata kevyesti puhtaaksi; jossain tapauksissa pöntön pohjalle kuivunutta ulostetta voidaan joutua raapimaan irti esim. taltalla tai muulla kaapimella (muista pestä työkalut tämän jäljiltä). Linnunpönttöä ei yleensä suositella pestäväksi eikä puhdistuksen aikana useinkaan ole tarvetta käyttää desinfioivia puhdistusaineita.

Linnunpönttöjen huolto
Linnunpöntön huollolla viitataan yleensä pikaiseen kuntotarkastukseen, jonka tarkoituksena on selvittää onko pönttöä vielä mahdollista käyttää – vai tuleeko pönttö korvata uudella. Tärkeimmät tarkastettavat asiat liittyvät pöntön suuaukkoon, kiinnitykseen ja puhdistusaukon toimivuuteen. Mikäli esimerkiksi oravat ovat nakertaneet pöntön suuaukkoa suuremmaksi voidaan suuaukolle kiinnittää metallinen suuaukon suoja; tosin oravat ovat saattaneet nakertaa aukon niin suureksi ettei suojuksesta ole riittävää hyötyä – tällöin pönttö joutaa usein vaihtoon.

Myös linnunpöntön kiinnikkeiden tulee olla kunnossa jotta pönttö ei tippuisi omia aikojaan maahan. Mikäli pönttö kiinnitetään puuhun jonka arvioidaan vielä kasvavan tulee myös kiinnitysnarun pituutta tarkistaa. Naru voidaan vaihtohetkellä mitoittaa aavistuksen liian pitkäksi – eli jättää puulle hieman kasvuvaraa. Jos varaa ei jätetä rikkoo puun kasvu helposti narun tai vaihtoehtoisesti puun kasvu aiheuttaa turvaa jännitettä kiinnityskohtiin (naru kiristyy liikaa).

Kolmas tarkastettava kohta linnunpöntöstä koskee puhdistusluukun lukitusta/kiinnitystä. Etenkin jos puhdistusluukku sijaitsee linnunpöntön pohjassa, tulisi luukku olla lukittavissa naulalla tai puutapilla. Liian väljäksi jätetty pohjaluukku auttaa kyllä pöntön ilmanvaihdossa, mutta ei välttämättä pysy itsestään kiinni (puun elämisen takia). Mikäli ohjaluukkua ei saada lukittua asianmukaisesti voi pohjaluukku pettää kesken pesinnän.

Puuhun kiinnitettävän linnunpöntön ja itse puun väliin on hyvä asentaa pieni laudan pala, jonka tehtävänä on pitää linnunpönttö irti puusta. Näin toimimalla voidaan vähentää linnunpönttöön kohdistuvan kosteuden määrää (luodaan ns. tuuletusrako pöntön ja puun väliin).

Linnunpöntön asennus paikalleen
Linnunpöntön asennuskorkeus riippuu siitä mitä lintuja pönttöön toivotan majoittuva. Tyypillinen asennuskorkeus pikkulinnuille tarkoitetuissa pöntöissä on noin 2-4 metriä maanpinnasta. Kaupasta hankittujen linnunpönttöjen mukana tulee yleensä suositukset asennuskorkeuksista, mutta lajikohtaisia suosituksia löytää myös esim. luonnonsuojeluliittojen verkkosivuilta.

Linnunpönttöjen puhdistuksen ja takaisin asennuksen aikana kannattaa harkita myös aivan asunnon välittömässä läheisyydessä olevien pönttöjen siirota kauemmas (esim. talossa kiinni olevat pöntöt). Näin toimimalla voidaan taata linnuille parempi pesimisrauha, ja asukkaan ei puolestaan tarvitse murehtia lintujen talon seinään tekemistä ulosteläikistä (joita väistämättä tulee).






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.