valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Oksennustahrojen poisto eri pinnoilta

Oksennustahrojen poisto eri pinnoilta


Oksennustahra on useimmille vastenmielinen tahra, josta halutaan mahdollisimman nopeasti eroon – – etoavuudestaan huolimatta oksennustahran puhdistuksessa ei tulisi hutiloida. Kun oksennustahraa lähdetään puhdistamaan tulee työmenetelmät ja käytettävät puhdistusaineet valita puhdistettavan pinnan mukaan, näin varmistetaan onnistunut lopputulos. Lisäksi on syytä muistaa, että mikäli oksennustahran poistossa tarvitaan apuna vettä – tulee veden olla ehdottomasti kylmää – lämpimän veden käyttö pahentaa oksennuksen hajua.

Mikäli oksennustahraa joutuu puhdistamaan ns. työnsä puolesta on suositeltavaa suojautua huolella, sillä ei voida olla varmoja esim. mitä bakteereja kyseinen tahra pitää sisällään. Ehjät/paksut kumihansikkaan, (nenän ja suun peittävä) hengityssuojain ja suojalasit ovat tässä työssä lähestulkoon minimivarustus.

Oksennustahrasta lähtevä haju on monelle iso kynnys myös tahran puhdistuksen suhteen. Mikäli tahra on esim. umpinaisessa tilassa ja haju aiheuttaa siivoustyön suorittajalle ylitsepääsemättömän ongelman, voidaan tilannetta yrittää korjata a) tuulettamalla tilaa b) viemällä tilaan esim. 4-5 pientä astiaa (lautasta tai mukia) joihin on kaadettu etikkaa; astioiden tehtävänä on neutralisoida oksennuksen hajua tilassa.

Oksennustahra kovalla pinnalla
Kovalla pinnalla, esim. laattalattialla tai rappukäytävässä oleva oksennustahra kannattaa kaapia pois puhdistettavalta pinnata esim. kaapimen tai lastan avulla (sankoon tai sihvilään); tämän jälkeen lattia voidaan pestä pinnalle sopivaa tekniikkaa käyttäen. Kaavinnan aikana tulee välttää tahran levittämistä, joka vain lisäisi puhdistettavaa pinta-alaa. Mikäli kyseessä on laattalattia, tulee muistaa puhdistaa myös laattasaumat tahriintuneelta alueelta (esim. saumaharjan avulla).

Oksennustahrat ja tekstiilipinnat
Oksennustahrojen poistaminen tekstiilipinnoilta on huomattavasti kovia pintoja haastavampaa. Kuten muutkin tekstiilipinnoille tulleet tahrat – myös oksennustahra tulisi poistaa mahdollisimman nopeasti, ennen kuin tekstiili värjääntyy. Puhdistuksen aluksi tekstiilin pinnalla oleva ”irto lika” tulisi kaapia pois – työ tulisi suorittaa niin ettei tahraa levitetä eikä tekstiiliä kuluteta kaavinnan aikana (älä käytä esim. terävää veistä, vaan esim. muovilastaa tai lusikkaa). Tämän jälkeen tahriintunut kohta huuhdellaan kylmällä vedellä mikäli tekstiili sallii veden käytön puhdistuksessa. Tämän jälkeen tahralle voidaan levittää tahranpoistoainetta tai entsyymipitoista (nestemäistä)pesuainetta, jonka jälkeen tahriintunut tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti.

Joissain puhdistusoppaissa suositellaan tahran käsittelyä ammoniakkiseoksella ennen pesua (kylmällä vedellä huuhtelun jälkeen; seoksen suhde yleensä 1:4/1 osa ammoniakkia ja 4 osaa lämmintä vettä). Ammoniakin käyttöä ei voi kuitenkaan suositella läheskään kaikille tekstiileille, joten ennen kyseisen vinkin käyttöä varmista sen soveltuvuus puhdistettavalle pinnalle.

Mikäli et ole varma puhdistustavan tai -aineiden soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, voit viedä tekstiilin pesulaan puhdistettavaksi.

Muuta huomioitavaa
Tila josta oksennustahra poistettiin kannattaa myös tuulettaa huolellisesti, ja harkinnan mukaan tilaan voidaan levittää myös ilmanraikastinta tms. hajunpoistajaa. Vaikka et itse haistaisikaan oksennuksen hajua tilassa, saattaa joku ns. tarkkanenäisempi hajun vielä haistaa.

Muista puhdistaa työvälineet
Työn päätteeksi tulee puhdistaa myös työvälineet kaapimet, mopit ja ämpärit tulee puhdistaa tämän työn päätteeksi ehkä hieman tavallista huolellisemmin. Jos mahdollista siivousvälineet kannattaa viedä puhdistuksen jälkeen ulos tuulettumaan.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua