valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kissan karvojen poistaminen siivouksessa

Kissan karvojen poistaminen siivouksessa


Kissan karvojen siivous on osa kissanomistajan arkea, sillä rodusta riippumatta kissasta irtoaa aina jonkun verran karvaa. Kokosimme yhteen muutamia toimivaksi havaittuja vinkkejä, joiden avulla kissan karvojen siivoamista voidaan helpottaa.

Harjaa kissa säännöllisesti
Ensimmäinen huomio liittyy itse kissan harjaamiseen. Kun harjaaminen suoritetaan säännöllisesti, pysyy kissan turkki hyvässä kunnossa ja mahdolliset irtokarvat saadaan kerättyä harjauksen yhteydessä hallitusti talteen, jolloin kissankarvat eivät tipu ympäri asuntoa. Toiset kissanomistajat myös imuroivat kissan turkin (kevyesti) harjauksen päätteeksi, jotta kaikki irtokarvat saadaan talteen. Imurin käytön soveltuvuus täytyy päätellä aina tapauskohtaisesti, sillä toiset kissat saattavat pelästyä imurin ääntä tai imua.

Kissan karvojen poistaminen kovilta pinnoita
Kissankarvat on usein helpointa poistaa juuri kovilta pinnoilta – kuten puuhuonekaluista tai lattioilta – imuroimalla tai käyttämällä mikrokuituliinaa. Kun kissan karvoja siivotaan kovilta pinnoilta on hyvä käyttää hitaita ja hallittuja liikkeitä, jolloin poistettavat kissankarvat eivät putoa puhdistettavalta pinnalta; tai päädy esimerkiksi kaapin alle (imurin harjakset voivat työntää karvatuppoa edellään).

Laattasaumoista tai muista vastaavista ”raoista” kissankarvat on usein helpoin poistaa maalarinteipin avulla; mikäli pölynimuri ei syystä tai toisesta saa puhdistettua kyseistä kohtaa. Maalarinteippi asetetaan puhdistettavan kohdan päälle (hierotaan kevyesti) ja lopuksi teippi nypätään pois; ideana on että kissankarvat tarttuvat teippiin kiinni. Työssä tulee käyttää nimenomaan maalarinteippiä tai tavallista läpinäkyvää teippiä – ilmastointiteippi tai pakkausteippi jättävät helposti liimajälkiä pinnalle.

Kissankarvat pois sohvasta ja lakanoista
Tekstiilipintaiset huonekalut (kuten sohva) tai vuodevaatteet keräävät usein myös kissankarvoja. Kissankarvojen poistoon voidaan käyttää edellä mainittua teippivinkkiä, tai kevyesti kostutettua suojakäsinettä (kumihanska/keittiöhanksa). Tarkoituksena on että erittäin kevyesti kostutettu kumihanska kerää irtonaiset kissankarvat itseensä. Työssä käytettävän keittiöhansikkaan ei ole tarkoitus kostuttaa tai kastaa puhdistettavaa pintaa, joten vettä ei todellakaan tarvita paljoa. Lisäksi hanska on syytä puhdistaa ja kostuttaa uudelleen työnaikana, jotta kaikki kissankarvat saadaan varmasti kerättyä talteen.

Vuodevaatteiden ja lakanoiden suhteen voidaan harkita myös huuhteluaineiden käyttöä (pesun yhteydessä). Huuhteluaineen tehtävänä on monesti vähentää tekstiilissä olevaa sähköisyyttä, jolloin kissankarvojen ei pitäisi tarttua vuodevaatteisiin yhtä helposti.

Kissan karvojen poisto vaatteista
Kissan karvoja jää väistämättä kiinni myös vaatteisiin. Vaatteiden kanssa on monesti viisainta käyttää teippiharjaa tai samettista vaateharjaa. Edellä mainitun teippivinkin käyttö sopii myös joillekin vaatteille.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua