valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Uusien kiuaskivien ladonta ja asennus

Uusien kiuaskivien ladonta ja asennus


Kiuaskivien vaihto ja uusien kiuaskivien ladonta tehdään yleensä saunan kiukaan puhdistuksen yhteydessä. Näin toimimalla vanhoista kivistä irronneet murenat on helppo poistaa kiukaan sisältä jolloin myös kiukaan ilmankierto paranee. Lisäksi myös löylyhuoneen ja saunan pesu voidaan suorittaa kivien ladonnan jälkeen, jolloin uudet kivet voidaan ottaa käyttöön puhtaassa saunassa. Ohessa muutamia kiuaskivien valintaan ja asennukseen liittyviä huomioita.

Kiuaskivien valinta
Kiuaskivien valinta on nykyään varsin helppoa, sillä rautakaupoissa ja monissa marketeissakin myydään pahvilaatikkoon pakattuja kiuaskiviä sekä erityisiä keraamisia kiviä. Pakettia valitessa kannattaa kuitenkin varmistaa mitkä kivilaatua kyseinen paketti sisältää. Tyypillisimpiä kivilaatuja ovat oliviinidiabaasi (yleisin kiuaskivi) ja vuolukivi (hyvä lämmönjohto).

Kiuaskivien ladonta sähkökiukaaseen
Kun kiuaskiviä ladotaan sähkökiukaaseen voidaan käyttää kahta erityyppistä kiveä. Sähkökiukaissa on pohjalla tyypillisesti vastukset, joiden väleihin voidaan asetella ilmavasti louhittua kiveä. Mikäli sähkökiukaan ohjeessa ei muuta mainita tulisi vastustasosta täyttää ainoastaan 2/3 kivillä, jotta ilmankierto voidaan varmistaa. Tämän jälkeen loppukiuas täytetään mieluiten pyöreillä kivillä tai keraamisilla kivillä, jolloin kiukaan ilmankierto pysyy automaattisesti toiminnassa. Idea on siis asentaa suurikokoisia kiviä pohjalle ja pienikokoisempia kiviä päälle.

Kiuaskivien ladonta puukiuas
Puukiukaassa on niin sanottu tulipinta tai tulikattila, johon kiuaskivet ladotaan. Ideana on jälkeen latoa suurimpia kiviä alle ja pienempiä päälle. Alimmat kiuaskivet tulee latoa niin, että kivet ottavat kiinni tulipintoihin mahdollisimman monesta kohtaa (suuri kosketuspinta-ala) näin toimimalla varmistetaan mahdollisimman tehokas lämmönsiirto kiukaasta kiviin. Kiuaskivien ladontaa tehdessä tulisi ottaa huomioon myös kivien mahdolliset särmät, jotka eivät saisi painaa tulipintoihin; eli tulipintaa päin tulisi asettaa kiven tasainen puoli (kosketuspinta kasvaa). Mikäli alimmaksi ladottavassa kivessä on selvä piikkimäinen särmä, joka asetetaan päin tulipintaa – painaa kiven päälle tuleva massa (muut kivet) tulipintaan pahimmassa tapauksessa lommon, joka luonnollisesti vähentää kiukaan käyttöikää. Kivien ladonnan yhteydessä kivien väliin jää selviä rakoja, joita ei tule yrittää tilkitä esim. pienillä kiven kappaleilla. Rakojen tehtävänä on varmistaa kiukaan ilmankierto – joka puolestaan varmistaa saunan ja kiukaan samanaikaisen lämpiämisen. Kiukaaseen on ladottu sopivasti kiviä, kun kiuaskivet muodostavat pienen kuvun kiukaan pinnalle – eli kivien ei tule olla notkolla kiukaan yläreunaan nähden.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua