valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kylpyhuoneen ja kaakelisaumojen puhdistus

Kylpyhuoneen ja kaakelisaumojen puhdistus

puhdistamaton kylpyhuoneen laattasauma tai kaakelisauma
Kylpyhuoneen kaakelisaumojen puhdistus on syytä tehdä säännöllisesti

Kylpyhuoneen puhdistus pitää sisällään monta osa-aluetta, jotka vaativat omat työtapansa ja työvälineensä. Yleisin seinä ja lattiamateriaali kylpyhuoneissa lienee kaakeli; (katso: laattojen puhdistusohjeet). Kylpyhuoneessa sijaitsee myös yleensä WC pönttö, joka on syytä puhdistaa kylpyhuoneen puhdistuksen yhteydenssä; katso myös erilliset ohjeet WC-pöntön puhdistukseen.

Vaaleat kaakelisaumat puhtaiksi
Kaakeleiden saumoihin jää usein likaa, vaikka kaakelilattiaa puhdistettaisiin mopilla hyvinkin säännöllisesti. Moppi tai harja ei tyypillisesti ylety puhdistamaan laattasaumoihin jäänyttä likaa, yksinkertaisesti siitä syystä että saumassa oleva lika on laatan pintaa alempana (kahden laatan väliin jäävä sauma muodostaa ”kourun” laattojen väliin, johon moppi ei ylety). Lattialaattojen saumojen lisäksi lian kertyminen näkyy yhtälailla seinälaattojen saumoissa, jotka yleensä puhdistetaan esimerkiksi pesusienellä tai laattapesimellä.

Likaantuneita saumoja voidaan puhdistaa myös ns. manuaalisesti jolloin työssä käytetään usein esim. vanhaa hammas- tai juuriharjaa. Manuaalisesti tehtävässä puhdistuksessa on tärkeää muistaa ettei laattasaumaa hangata liian kovaa, eikä saumaa käsitellä terävillä esineillä (likaa ei tule kaapia tai veistää pois saumasta).

Kaakelinsaumat saa puhtaaksi esim. käyttämällä höyrypesuria – pesurin avulla suoritettava käsittely puhdistaa kaakelisaumat kohtuullisen hyvin, mutta työ on melkoisen aikaa vievää – – varsinkin jos puhdistettavien neliöiden määrä on suuri. Tästä syystä työhön kannattaa varata riittävästi aikaa. Yleisesti höyrypesuria voidaan käyttää kosteiden tilojen laattasaumojen puhdistukseen (edellyttäen että tilassa on käytetty kosteiden tilojen saumalaastia); tarkkaile kuitenkin laattasaumoja ennen puhdistuksen aloittamista, mikäli huomaat reikiä, halkeamia tai rappeutumia älä käytä höyrypesuria kyseisten saumojen puhdistukseen.

Kylpyhuoneen kaakelipintojen puhdistukseen on olemassa myös erilaisia vaahtoja ja puhdistus-sprayta. Näiden tuotteiden käyttötavat vaihtelevat valmistajan ja käyttökohteen mukaisesti, joten lue valitsemasi tuotteen käyttöohje huolella. Monet sprayt ruiskutetaan kuivalle pinnalle josta irtolika on harjattu tai imuroitu pois; tämän jälkeen sprayn annetaan vaikuttaa ohjeiden mukaisen ajan (vaikutusaika on yleensä 10-20 minuutin välillä). Tämän jälkeen pinta pestään puhtaaksi, käyttämällä sientä tai varrellista sienipesuria apuna.

Kylpyhuoneen puhdistus – työvälineet
Kylpyhuoneen puhdistuksessa käytettävät työvälineet kannattaa valita puhdistettavan tilan mukaisesti. Mikäli puhdistettavat pinnat ovat suoria ja laajoja, hyödynnä esimerkiksi varrellisia työvälineitä. Tämä nopeuttaa työn kulkua. Jos mahdollista suosi työvälinettä jolla voit puhdistaa tietyt pinnat kokonaan (myös kulmat ja kaarteet jne.), niin ettet joudu vaihtamaan tai käyttämään samalle pinnalle kahta eri työvälinettä; näin vähennät esim. työvälineiden puhdistukseen kuluvaa aikaa.

Kylpyhuoneen puhdistaminen – työtavat
Kun suunnittelet kylpyhuoneen puhdistusta mieti työtavat valmiiksi. Mikäli kylpyhuoneen (tai wc:n) lattialla ei ole lattiakaivoa (lattiakaivo esim. vain suihkukopissa), rajoittaa tämä jonkin verran veden käyttöä. Suunnittele myös työnkulku niin ettet joudu puhdistamaan samaa pintaa kahteen kertaan; aloita puhdistus seinistä (järjestys: ylhäältä-alas), ja jätä lattian puhdistus viimeiseksi työksi (järjestys: aloita peräseinältä ja liiku ovea kohti).  • Kylpyhuoneen puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti
  • Kylpyhuoneen puhdistus kannattaa suunnitella hyvin
  • Minimoi veden käyttö jos kylpyhuoneessa on vain yksi lattiakaivo
  • Huomioi erikoispintojen asettamat haasteet


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua