valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Otsonointi – Otsonaattorilla eroon hajuista

Otsonointi – Otsonaattorilla eroon hajuista


Otsonointi perustuu voimakkaaseen hapetukseen, joka neutralisoi erittäin tehokkaasti myös epämiellyttäviä ja muutoin hankalasti poistettavia hajuja. Kyseessä on siis hajunpoistossa käytettävä laite, josta käytetään usein nimitystä otsonaattori. Laitteen avulla suoritettava otsonointi perustuu tyypillisesti uv-säteilyn, hapen ja kosteuden yhteisvaikutukseen. Otsonointilaitteissa eli otsonaattoreissa, on uv-säteilyä tuottava lamppu, joka yhdessä hapen ja kosteuden kanssa tuottaa otsonia. Näin tapahtuva otsonointi siis jäljittelee luonnossa tapahtuvaa otsonin syntymistä. Koneellisesti tehtävä otsonointi onkin usein tehokkain ja myös suhteellisen nopea tapa päästä eroon epämiellyttävistä hajuista.

Otsonaattori poistaa hajut
Otsonaattori on siis hyvä apuväline erilaisten hajujen neutralisointiin. Esimerkiksi tupakanhaju lähtee autosta tai asuinhuoneistosta erittäin tehokkaasti otsonaattorilla. Otsonointi poistaa myös muut ikävät hajut, kuten homeen hajun tai ummehtuneen hajun kesämökiltä tai veneestä. Myös monet hotellit käyttävät otsonaattoreita ja otsonointia hajujen poistoon, sillä käsittely on melko nopeaa, eikä työ aiheuta pitkäaikaista haittaa kiinteistön käytölle. Rakennusalalla toimivat yritykset puolestaan käyttävät otsonaattoria esimerkiksi vesivahinkojen yhteydessä syntyvien hajujen poistoon.

Huomioitavaa otsonointia suunniteltaessa
Kaikki tahot eivät suosittele otsonoinnin jatkuvaa käyttöä, eli saman tilan otsonointia toistuvasti ja usein. Mikäli samaa tilaa pitäisi puhdistaa otsononnilla tämän tästä, on viisainta lähteä selvittämään varsinaisen hajun lähdettä; eli vastausta kysymykseen: mikä saa hajun palaamaan tilaan.

Otsonointia ei myöskään saisi käyttää ns. jälkien peittelyyn. Otsonaattoria ei tulisi asentaa kiinteästi, tai käyttää siinä toivossa, ettei korjaus- tai saneeraustöihin tarvitse ryhtyä. Tämä koskee erityisesti kosteus- ja homevaurioita (käsittely poistaa hajun, muttei varsinaista vauriota).

Monet otsonaattoreita vuokraavat yritykset, kehottavat asiakkaitaan välttämään tilan käyttöä otsonoinnin aikana. Tätä neuvoa on syytä noudattaa – lisäksi lemmikit, huonekasvit ja elintarvikkeet (hedelmät jne.) on syytä poistaa tilasta otsonoinnin ajaksi.

Otsonoinnin hinta ja vuokraus
Otsonaattorin saa vuokrattua suhteellisen halvalla, joten omaa laitetta ei ole viisasta lähteä heti ostamaan. Vuokraajasta riippuen käytössä saattaa olla päivä- tai tuntiveloitus, jolloin myös lyhytaikainen vuokraus on mahdollista. Otsonoinnin vaatimaan pituuteen puolestaan vaikuttaa pitkälti se kuinka pinttyneestä hajusta on kyse; mitä pinttyneempi haju sitä pidempään otsonointilaitetta on käytettävä. Otsonaattoria myyvältä tai vuokraavalta yritykseltä kannattaa tiedustella erityyppisten kohteiden käsittelyajoista, sillä laitekohtaisissa tehoissa ja toiminnoissa on aina eroavaisuuksia.

  • Otsonointi on tehokas tapa poistaa hajuja
  • Toimii myös pinttyneeseen hajuun
  • Otsonointilaitteita on mahdollista vuokrata


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua