valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Patjojen hoito ja tuuletus

Patjojen hoito ja tuuletus


Sängyn patjojen tuulettaminen ja hoito on helppoa

Patjan hoito jää monesti melko vähälle huomiolle, vaikka muut vuodevaatteet hoidettaisiin ja vaihdettaisiinkin säännöllisesti. Arkena suoritettava patjan hoito on kuitenkin melko helppoa, eikä se vaadi suurtakaan lisäpanostusta kotitöihin, usein jo viikkosiivouksen yhteydessä tehtävä patjan imurointi parantaa tilannetta. Arkena tapahtuva patjan tuuletus voidaan puolestaan tehdä jättämällä vuode avoimeksi (petaamatta) pari kertaa viikossa, jolloin myös patja saa päivän aikana raikkaampaa ilmaa.

Patjojen tuuletus
Patjat kannattaa viedä välillä myös ulos tuulettumaan, jolloin irtonainen pöly lähtee patjasta pois ja patjasta tulee jälleen raikkaan tuoksuinen. Uudempien patjojen hoito-ohjeissa ei enää tyypillisestikään suositella patjan tamppaamista mattopiiskalla, joten patjan pölyttömyydestä kannattaa huolehtia juuri imuroinnilla.

Patjojen tuuletus pakkasessa
Ennen vanhaan patjan hoito tehtiin tuulettamalla ja tamppaamalla patjaa ulkona talvi pakkasilla. Kyseinen käsittely on varsin tehokas tapa patjojen raikastamiseen edelleenkin. Joissain yhteyksissä pakkasella tapahtuvan patjan tuuletuksen mainitaan tuhoavan myös patjassa mahdollisesti olevat pölypunkit; mutta jälkeen päin on huomattu, että patjaa tulisi pitää yli 20 asteen pakkasessa reilun vuorokauden ennen kuin pölypunkit menehtyisivät (patjan saunotus 2h 80-100 asteisessa saunassa on tehokkaampi keino päästä eroon pölypunkeista ja syöpäläisistä). Lisäksi on hyvä huomioida, etteivät pölypunkit ole Suomessa kovinkaan yleisiä.

Patjojen tuuletus pakkasessa ja lumessa on kuitenkin hyvä keino patjan raikastukseen – olipa niissä pölypunkkeja tai ei. Aluksi patja kannetaan pihalle huoneenlämmöstä ”jäähtymään”; tässä yhteydessä patjaa voidaan myös kevyesti tampata mattopiiskalla (ohjeen salliessa). Kun patja on ollut ulkona pakkasessa reilut puolituntia voidaan patja asettaa puhtaalle lumihangelle ja patjan päälle voidaan heitellä pakkaslunta. Kun patjaa on hetken kieritelty lumessa harjataan ja varistellaan lumi pois patjan päältä. Tämän jälkeen patja voidaan asettaa vielä matontamppaustelineelle hetkeksi tuulettumaan. Käsittelyn alussa tapahtuvan jäähdyttämisen ideana on varmistaa, ettei patjan oma lämpötila sulata sen päälle laitettavaa lunta käsittelyn aikana (jolloin patja kostuisi ja jäätyisi). Käsittelyssä käytettävän lumen tulee olla ehdottomasti puhdasta pakkaslunta, sillä suojalumi voi luonnollisesti jälleen kostuttaa patjaa. Huomioithan että pakkaskäsittelyn sopivuus erikoismateriaaleista valmistetuille patjoille tulee varmistaa kyseisen materiaalin tekstiilimerkinnöistä.

Erikoismateriaaleista valmistettujen patjojen hoito
Erikoismateriaalista valmistetut patjat tulee hoitaa aina kyseiselle materiaalille sopivalla tavalla, eli mikäli käytössäsi on valmistettu erikoismateriaalista, tutustu kyseisen materiaalin hoito-ohjeisiin huolellisesti. Jos taas harkitset erikoismateriaalista valmistetun patjan ostoa, kysy myyjältä myös patjan hoito-ohjeista ja yleisestä puhdistuksen tarpeesta ennen ostoa. Näin toimimalla voit varmistaa, ettei vaikeasti hoidettava patja hankaloita kodinhoitoa tarpeettomasti – jolloin patjan puhdistus jää helposti myös tekemättä.

Patjojen hoito – muut vinkit
Patja on syytä kääntää välillä ympäri tai vaihtaa jalkopää pääpuoleksi. Tämä tasaa patjaan kohdistuvaa kuormitusta ja samalla patjan käyttöikä pitenee. Runkopatjasta tulee kääntämisen yhteydessä tarkistaa myös jalkojen kiinnitys, sillä epätasainen kuormitus on voinut tehdä ajan kanssa hallaa myös kiinnityksille.

Milloin patja tulisi vaihtaa uuteen
Yleisesti suositeltava vaihtoväli patjoille on n. 10 vuotta ja petauspatjalle noin 4-5 vuotta. Vaihtoväli saattaa olla tätä lyhyempikin, jos patja on valmistettu kehnosti tai patjassa on käytetty huonoja raaka-aineita. Tästä syystä patjan kuntoa ja kulumista kannattaa tarkastella aina patjan huollon yhteydessä.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua