valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Suihkukaapin puhdistus ja kalkinpoisto

Suihkukaapin puhdistus ja kalkinpoisto


Pikainen suihkukaapin puhdistus on hyvä pitää osa arkisiivousta.

Suihkukaappi asennetaan yleensä tilaan, jossa suihkun aiheuttamien roiskeiden määrää halutaan rajoittaa. Tyypillisesti suihkukaappi löytyy WC:n yhteyteen suunnitellusta pesutilasta, jolloin suihkukaapin ansiosta tilan lattiaa ei tarvitse kuivattaa jokaisen suihkukerran jälkeen. Monessa tapauksessa suihkukaappi pitääkin sisällään (ainakin suurimmanosan) suihkun muodostamasta kosteudesta, joka helpottaa pesutilan muuta käyttöä. Pitkällä aikavälillä kosteuden ja veden sisältämän kalkin aiheuttama rasitus voi kuitenkin vaatia hieman perusteellisempaa puhdistusta. Ohessa muutamia toimiviksi havaittuja keinoja, joiden avulla suihkukaappi saadaan puhtaaksi.

Suihkukaappi puhtaaksi – huomioi saumat
Ennen suihkukaapin puhdistukseen ryhtymistä on syytä kiinnittää huomiota suihkukaapissa oleviin saumoihin. Monesti suihkukaapin lasipintoja puhdistaan väkevillä ja happamilla puhdistusaineilla, jotka toimivatkin varsin hyvin lasipinnoilla. Kyseisten puhdistusaineiden pääsy suihkukaapin saumoihin tulisi kuitenkin estää, sillä saumoissa käytettävät aineet saattavat alkaa hapertumaan mikäli ne joutuvat toistuvasti kosketuksiin väkevien puhdistusaineiden kanssa. Suihkukaapin mukana tulleesta puhdistusohjeesta kannattaakin tarkistaa valmistajan antamat puhdistusohjeet; ja varmistaa miten saumojen ja puhdistusaineiden valinnan kanssa tulee toimia.

Millä suihkukaappi puhtaaksi – puhdistusaineet
Suihkukaapin lasipintoja voidaan puhdistaa useilla tavoilla. Lasipinnat voidaan käsitellä esimerkiksi marketeissa myytävällä lasipesulla, joka osiltaan myös kirkastaa suihkukaapin lasipintaa. Vaihtoehtoisesti suihkukaappi voidaan puhdistaa myös etikkaa tai sitruunaa hyödyntäen. Monet valmistavat suihkukaapin lasipintoja varten oman puhdistusaineen nestemäisestä astianpesuaineesta, etikasta ja sitruunan mehusta. Kyseistä seosta käytetään kaupasta hankittavan puhdistusaineen tapaan.

Tahrojen ja kalkinpoisto suihkukaapista
Ahkerassa käytössä oleva suihkukaappi kerää itseensä myös monenlaista tahraa, joiden poistoa voidaan kokeilla niin esimerkiksi etikalla tai sitruunalla – etenkin jos kyseessä on kalkin aiheuttama tahra. Toisia tahroja voidaan puolestaan poistaa myös hammastahnan (huom. käytä puhdistuksessa perinteistä ”valkoista” tahnaa, ei geelejä) ja vanhan (pehminneen) hammasharjan avulla.

Suihkukaapin puhdistus arkena
Suihkukaapin käytön jälkeinen puhdistus on usein paras ja tehokkain tapa ylläpitää suihkukaapin siisteyttä. Esimerkiksi aamuisin tai iltaisin suihkukaapin viimeinen käyttäjä (jos taloudessa on useampi henkilö) voisi kuivata suihkukaapin seinät ikkunalastalla. Näin toimimalla pystytään usein torjumaan valumajälkiä ja varmistetaan ettei suihkukaapin seiniin keräänny kalkin jäänteitä (kalkkia tulee pesuvedestä).

Arkisen käytön yhteydessä kannattaa tarkkailla myös veden poistumista suihkukaapista. Kiinteästi asennetun suihkukaapin ei tulisi milloinkaan tulvia – mikäli vesi ei poistu suihkukaapista kunnolla kannatta viemärin vetävyys tarkistaa; ja tarvittaessa viemäriin voidaan asentaa myös ns. hiussieppari, joka estää irtohiuksista aiheutuvien tukosten muodostumista.

Mikäli suihkukaapin veden poisto on toteutettu erillisen poistoputken avulla (suihkukaappi ei ole suoraan lattiassa kiinni) tulisi puhdistuksen yhteydessä tarkkailla myös suihkukaapin alle mahdollisesti kerääntyvän veden määrää, joka osiltaan kertoo viemärin tilanteesta.

Muutamissa suihkukaapeissa on erilliset ovikiskot, jotka myös keräävät likaa itseensä. Kiskojen kouruihin voidaan kattaa etikkaa (etikan annetaan vaikuttaa esim. 3-5 minuuttia) jonka jälkeen kiskot huuhdellaan kuumalla vedellä. Huuhtelun jälkeen kiskot voidaan pyyhkiä puhtaaksi siivousliinalla tai pienellä harjalla. Työn päätteeksi kiskot on hyvä huuhdella vielä kertaalleen, jotta mahdolliset etikkajäämät saadaan poistettua.

Huomaathan että monissa suihkukaapeissa on kiiltäviä listoja jne. osia, jotka keräävät itseensä valumajälkiä ja joskus myös kalkkia. Monesti nämä kiiltävät osat ovat vain päällystettyä muovia. Näissä tilanteissa etikkaa ei kannata käyttää kyseisten osien puhdistukseen, sillä toistuvasti käytettynä etikka voi syödä kyseistä pinnoitetta.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua