Siivous /
Kotityöt /
Suihkuverhon peseminen ja puhdistaminen
Suihkuverhon peseminen ja puhdistaminen
Suihkuverhon säännöllinen puhdistus estää mm. verhon homehtumista.
Suihkuverho tulisi muistaa pestä muutaman viikon välein jolloin verhoon ei ala kerääntymään hometta. Pesutarve ei ole suoraan sidoksissa suihkun käyttöasteeseen, vaan enemminkin pesutilan kosteuteen (aktiivinen suihkun käyttö toki lisää tilan kosteutta). Mitä kosteammassa tilassa suihkuverhoa säilytetään sen alttiimpi verho on myös epäpuhtauksille. Säännöllisen pesemisen avulla suihkuverhon käyttöikää voidaan pidentää oleellisesti, mutta samalla on hyvä tiedostaa että suihkuverhotkin tulee vaihtaa ajoittain uusiin.
Suihkuverhon puhdistaminen
Ennen kuin suihkuverho otetaan pois kannattimiltaan pesua varten on verho hyvä vetää suoraksi ja luoda yleissilmäys verhon kuntoon. Etenkin verhon alareunassa ja sivuilla saattaa esiintyä roiskeista ja saippuasta johtuvia epäpuhtauksia – jotka eivät automaattisesti tarkoita suihkuverhon olevan homeessa (verho on vain likainen). Tahriintuneita alueita voidaan esikäsitellä ennen pesua esimerkiksi
ruokasoodasta ja vedestä tehtävällä seoksella; seosta levitetään pienikerros tahriintuneen alueen päälle ja aluetta hangataan kevyesti esimerkiksi siivouspyyhkeen avulla.
Suihkuverhon pesu
Suihkuverhojen pesutapaan vaikuttaa oleellisesti verhon valmistusmateriaali. Yleensä suihkuverhon kulmassa on pesulappu, jossa olevat pesumerkinnät kertovat tarkkaan miten suihkuverho voidaan pestä.Markkinoilla on tyypillisesti suhteellisen kovia (muovimaisia) suihkuverhoja, joita ei aina kannata pestä pesukoneessa – sekä enemmän kangasmaisempia suihkuverhoja, jotka kestävät konepesun.
Konepesu – mikäli suihkuverhon pesuohje sallii konepesun voidaan verho pestä
pesumerkinnän sallimassa
pesulämpötilassa. Suihkuverho kannattaa pestä ns. omana koneellisenaan erillään muusta pyykistä. Samaan koneeseen voidaan joissain tilanteissa laittaa myös vaalea froteepyyhe, joka pääsee pesuaikana hankaamaan suihkuverhoa. Pesuohjelmaksi on hyvä valita
hienopesu.
Käsinpesu – jos pestävä suihkuverho on kovaa materiaalia tai pesumerkinnät eivät muutoin mahdollista konepesua, tulee suihkuverho pestä käsin. Ennen pesua verhon voidaan antaa liota muutaman tunnin esim. (laimeassa)
etikkavedessä, jolloin saippuatahrat irtoavat helpommin.
Suihkuverhon kuivattaminen pesun jälkeen
Mikäli suihkuverhon pesuohjeissa ei erikseen sallita rumpukuivausta, ei rumpukuivausta tule käyttää. Yleensä pesty suihkuverho voidaan yleensä nostaa pesun jälkeen paikoilleen kuivumaan, pienet rypyt oikenevat tyypillisesti kuivumisen aikana. Kuivumisen aikana suihkuverhon tulee saada olla mahdollisimman suorassa/avonaisena, jotta kosteus pääsee poistumaan verhosta. Mikäli suihkutila ei tätä mahdollista tulee verho kuivata muualla.
Suihkuverhon puhdistus käytön jälkeen
Suihkuverho kannattaa puhdistaa kevyesti myös jokaisen käyttökerran päätteeksi. Aamuisin tai iltaisin suihkun viimeisen käyttäjän (jos taloudessa on useampi henkilö) tulisi vetää suihkuverho suoraksi (täysin avoimeksi) ja suihkuttaa vettä suoraan verholle jolloin saippua roiskeen valuvat pois. Tämän jälkeen verho tulee jättää kuivumaan suorana/auki vedettynä. Jos käytön jäljiltä kosteaksi jäänyt suihkuverho jää kasaan alkaa verho keräämään helposti hometta.
Suihkuverho kannattaa vetää avoimeksi/suoraksi myös esimerkiksi matkojen ajaksi, jolloin suihku ei ole käytössä. Näin toimimalla suihkuverho saa kuivua kaikessa rauhassa.