valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Uunin pesu ja puhdistus

Uunin pesu ja puhdistus

uunin pesu
Säännöllinen uunin puhdistaminen vähentää uunin käryjä.

Uunin pesu jää monelta helposti tekemättä. Säännöllisesti suoritettuna uunin puhdistus vähentää kuitenkin uunista lähtevää käryä, ja uunin puhdistuksen on todettu vähentävän myös uunin energiankulutusta. Lisäksi uunin puhdistuksella voidaan myös nopeuttaa ruoan valmistusta, sillä puhdas uuni lämpiää usein nopeammin kuin likaiseksi päässyt, ja hoitamaton uuni. Puhdistetun uunin kanssa on myös mukavampi laittaa ruokaa, jolloin myös keittiön käyttömukavuus nousee.

Ennen uunin pesua
Ennen kuin uunin pesu aloitetaan on syytä tutustua uunin käyttöohjekirjaan. Uudemmissa uuneissa on ns. pyrolyyttinen toiminto, jossa uuni polttaa epäpuhtaudet korkeassa lämpötilassa. Tämän toiminnon ansiosta uunin puhdistus on huomattavasti helpompaa, eikä uuniin sisäpintoihin kiinnipalanutta linkkaa tarvitse raapia pois. Mikäli uunistasi löytyy kyseinen toiminto, on sen käyttö suositeltavaa valmistajan antamien ohjeiden rajoissa. Uudemmissa uuneissa, perinteinen uunin pesu tulee suorittaa vain satunnaisena ylläpitona; korkeaa lämpötilaa hyödyntävien ohjelmien jälkeen uunin pesuksi riittää jäähtyneen uunin pyyhkiminen puhtaaksi.

Uunin puhdistus ja puhdistusaineet
Normaalissa tai ahkerassa käytössä oleva uuni tulee pestä tasaisin väliajoin. Uunin pesuun valmistetaan erityisiä uunin pesuaineita, mutta uunin pesuun soveltuu myös mäntysuopa. Pinttyneemmän lian poistoon tarvitaan kuitenkin yleensä erityisaineita. Uunin pesuun suunnitelluissa aineissa on eroja, joten ennen niinden käyttöä on syytä tutustua tuotteen ohjeisiin. Osa uuninpesuaineista levitetään lämpimään ja toiset kylmään uunin. Uuninpesuaineita käsiteltäessa tulee aina muistaa käyttää suojakäsineitä.

Uunin pesussa käytettävien aineiden voi antaa vaikuttaa pitään, esimerkiksi yön yli. Lopuksi on syytä huuhdella uuni huolellisesti, jottei uuniin jää pesuainetta. Uunin sisäpinnat on hyvä pyyhkiä moneen otteeseen kostealla liinalla (tai sienellä). Kuivaa uuni lopuksi.

Katso myös vinkit uunipeltien ritilöiden ja muiden kodinkoneiden puhdistukseen.

  • Suorita uunin puhdistus säännöllisesti
  • Uunin pesu vain uunille sopivilla puhdistusaineilla
  • Muista huuhdella pesuaine hyvin pois
  • Vältä turhaa hankausta ja naarmuttamista


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua