valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kalkkimaali ja kellarin kalkitseminen torjuu myös kellarin hajut

Kalkkimaali ja kellarin kalkitseminen torjuu myös kellarin hajut


Ennen vanhaan kun kellarit olivat nykyistä yleisemmässä, käytössä torjuttiin kellarin hajut usein kalkitsemisen avulla. Vaikka kellarin kalkitseminen ei ole suorassa yhteydessä elintarvikkeiden säilymiseen kellarissa, vähentää kalkitseminen kuitenkin kellarissa muutoin kasvavan homeen ja muiden sienistöjen määrää– eli kalkitseminen vähentää ainakin jossain määrin kellarin hajuja.

Olipa kyseessä sitten betonipintainen tai luonnonkivillä vuorattu kellari – kannattaa kellari tyhjentää kaikista laareista, purkeista ja purnukoista ennen kuin kalkitseminen aloitetaan. Näin toimimalla kellarin kaikki pinnat voidaan kalkita kerralla, ja samalla kellarissa olevat elintarvikkeet tulee inventoitua – eli toisin sanoen kalkkimaalin levitys kannattaa ajoittaa kellarin puhdistuksen yhteyteen. Kun olet tyhjentänyt kellarin kaikista tavaroista luo nopea silmäys rakenteiden kuntoon. Korjaa ja tuki mahdolliset halkeamat, jota esimerkiksi elintarviketuholaiset voisivat käyttää piilo- tai kulkureitteinään. Tämän jälkeen kellarissa olevat betonipinnat voidaan pestä vedellä ja miedon yleispuhdistusaineen (desinfioiva) avulla; pesun päätteeksi kellarin annetaan tuulettua ja kuivua huolellisesti ennen kuin kalkitseminen aloitetaan.

Kalkkimaalin valmistus
Kellarin kalkitseminen tehdään ns. kalkkimaalin tai -massan avulla, joka valmistetaan sekoittamalla tavallista rakennuskalkkia veteen; yleensä sopiva suhde on 4-5 kg kalkkia ja 10 litraa vettä. Sopivan sekoitussuhteen löytää yleensä kokeilemalla; muista sekoittaa kalkkimaali huolellisesti, jotta seoksesta tulee mahdollisimman tasainen. Kalkkimaali tarttuu parhaiten kiinni kostutettuun pintaan, eli työhön kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi käsiruisku jonka avulla kellarin pinnat kostutetaan – kostutus on hyvä tehdä esimerkiksi seinä kerrallaan, jolloin pinta on vielä kostea kalkkimaalia levitettäessä (älä siis kostuta kaikkia pintoja heti työn aluksi). Kellarin kalkitseminen – eli kalkkimaalin levitys tehdään maalipensselin tai muun pehmeän harjan avulla. On hyvä huomioida että etenkin kellarin kattojen kalkitseminen on hieman sotkuista puuhaa, joten työssä kannattaa käyttää suojalaseja, ja vaatetusta jonka likaantumisella ei ole väliä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua