valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Pyykkinarujen asennus ja kiinnittäminen

Pyykkinarujen asennus ja kiinnittäminen


Pyykkinaruna myydään noin 3-5 mm paksuista pitkää narua, mutta käytännössä pyykkinaruksi voidaan valita mikä tahansa muukin sopivan pituinen naru, joka on puhdas (pyykkinarun ei tule liata pyykkejä). Vaikka pyykkinarua ei erikseen ostettaisi kaupasta, ei pyykkinaruksi kannata valita kovin ohutta narua, jonka märän pyykin paino voisi venyttää tai jopa katkaista kokonaan. Tästä syystä kaupassa myytävät pyykkinarut ovat hieman tavallista narua paksumpia.

Pyykkinarujen asennus ja paikan valinta
Jos pestävää pyykkiä syntyy kotitaloudessa paljon, eivät kaupoista hankittavat pyykkitelineet välttämättä riitä pestävän pyykkimäärän kuivattamiseen. Tällöin ratkaisuksi jää oman pyykkinarun rakentaminen.

Omakotitaloissa ulos sijoitettavat pyykkinarut asennetaan yleensä takapihalle, tai paikkaan joka pitää pyykit suojassa ohikulkijoiden katseilta. Käytön kannalta pyykkinarujen asennus kannattaa kuitenkin tehdä paikkaan, jossa pyykit saavat kuivua rauhassa — jolloin pyykkejä ei tarvitse varoa esimerkiksi patiolle tai takapihan terassille kuljettaessa. Pyykkinarujen paikan olisi hyvä olla myös vähintään osaksi varjoinen; eli auringon ei tulisi porottaa pyykkeihin koko päivää, vaan narujen tulisi jäädä varjoon ainakin osaksi päivää – – näin toimimalla pyykkinaruja voidaan käyttää myös herkästi virttyvien tekstiilien tuulettamiseen.

Kiinteistöstä riippuen pihamaalle tulevat pyykkinarut voidaan sijoittaa joko rakennuksen seinän viereen – esimerkiksi lähellä takaovea; tai kauemmas pihan perälle, jolloin pyykit eivät ole silmissä patiolla oleskeltaessa. Pyykkinarujen asennukseen on olemassa monenlaisia ratkaisuja, toiset vetävät narun kahden puun väliin, toiset asentavat pyykkinarut talon ulkoseinän ja erillisen asennuspuun/telineen väliin tai käyttävät kahta asennuspuuta, jolloin narut voidaan sijoittaa etäämmälle talosta. Pyykkinarujen asennuspuuna/telineenä voi toimia riittävän vankkarakenteinen mattoteline, erillinen T-teline (T-kirjaimen mallinen teline jonka poikkipuuhun pyykkinarut kiinnitetään) tai itse puusta tai metallista nikkaroitu teline jonka väliin pyykkinarut voidaan asentaa.

Pyykkinarun korkeus
Pyykkinarun kiinnityskorkeuden määrittämisessä kannattaa pitää mielessä asennuspaikka ja pyykkinarujen käyttö. Pyykkinarun korkeus tulisi olla sellainen etteivät narulle ripustetut lakanat tai pitkät takit osu maahan. Vastaavasti pyykkinaruja ei tulisi asentaa niin ylös että niiden käyttö vaikeutuu tarpeettomasti. Jos pyykkinarut asennetaan paikkaan jossa pyykkinarujen alta joudutaan toistuvasti kulkemaan (esim. huoltoreitti) tulisi pyykkinarujen alta mahtua myös kulkemaan hyvin.

Pyykkinarun kiinnittäminen ulkoseinään
Joissain vanhoissa lautaverhoilluissa omakotitaloissa pyykkinarujen kiinnittäminen on tehty suoraan talon ulkoseinään. Tällöin talon seinään on tyypillisesti asennettu erillinen asennuskoukku, joka mahdollistaa riittävän lujan asennuspisteen pyykkinarulle; mikäli asennus tehtäisiin esimerkiksi viistoon lyödyn naulan varaan, saattaisi märän pyykin paino aikaa myöden vääntää naulan sijoiltaan. Talon ulkoseinään tehtävän asennuksen ongelmana on kuitenkin läpiviennin / kiinnityksen vesitiiviyden varmistus, jolloin seinälauta saattaa hapertua tavallista nopeammin asennuskoukun alueelta; kiinnityksestä laudan sisään päätyneen kosteuden seurauksena. Tästä syystä pyykkinarun kiinnittäminen on monesti suositeltavaa tehdä muualle kuin suoraan talon ulkoseinään.

Pyykkinarun kiinnitys sisätiloissa
Kodinhoitohuoneisiin tai kylpyhuoneisiin asennetaan monesti myös pyykkinaruja. Kompaktia ratkaisua hakeva löytää markkinoilta helpot pull-out pyykkinarut tai kuivaustelineet, laajempaan tarpeeseen ratkaisua hakeva taas joutunee nikkaroimaan pyykkinarut itse. Sisätiloihin tulevan pyykkinarun kiinnitys voidaan tehdä aiemmin mainittujen asennuskoukkujen avulla, mikäli tilan seinä/asennuspinta mahdollistaa koukkujen käytön. Asennuskoukkujen kiinnityspisteen valinta tulee miettiä tarkkaan, sillä seinään ruuvattavan koukun tulisi istua kiinni mahdollisimman lujasti, jotta kiinnityspiste kestäisi märillä pyykeillä täytetyn pyykkinarun painon. Tästä syystä onton tai muutoin heppoisen oloinen seinä ei ole sopivat kiinnityspinta pyykkinarun koukuille.

Sisätiloissa pyykkinarut asennetaan tavallisesti melko ylös, esimerkiksi oven karmien yläpuolelle. Näin toimimalla varmistetaan etteivät pyykkinarut estä tilan muuta käyttöä. Asennuskorkeuden valinta on siis oikeastaan asukkaasta ja tilan muusta käytöstä kiinni.

Kun pyykkinaruja asennetaan sisätiloihin (esim. erillisiin kuivaushuoneisiin tai kodinhoitohuoneisiin) tulisi tilan ilmanvaihtoon ja kuivumiseen kiinnittää myös huomiota. Kerrostalojen pyykkituvissa/kuivaushuoneissa on yleensä erillinen kone, joka huolehtii pyykeistä ilmaan nousevan kosteuden keräämisestä ja poistosta; tavallisessa omakotitalossa kyseistä konetta ei luonnollisesti ole, jolloin tilan ilmanvaihdosta ja kuivumisesta tulee huolehtia muilla keinoilla.

Pyykkinarujen puhdistus
Etenkin ulos sijoitettavat pyykkinarut tarvitsevat aika ajoin myös puhdistusta, sillä pyykkinaruihin kerääntyy niin siite- kuin katupölyä, sekä muuta ilman mukana kulkeentuvaa likaa. Yksi tapa pyykkinarujen puhdistamiseen on laittaa narut likoamaan vesiämpäriin pariksi päiväksi (vesi voidaan vaihtaa välillä). Toiset puolestaan laittavat pyykkinarut pesukoneeseen liotuksen päätteeksi. On kuitenkin hyvä huomioida, että kovin muoviselta vaikuttavat pyykkinarut eivät välttämättä kestä koneeseen laittoa. Vaihtoehtona puhdistamiselle on myös pyykkinarujen vaihto uusiin, jolloin liottamisiin ei tarvitse ryhtyä lainkaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua