Vaatteiden silittäminen

Lähetä Linkki

Vaatteiden silitys
Silittäminen on yleisin jälkikäsittely toimenpide pyykille, ja moni on kehittänyt siihen omat toimivat rutiininsa. Välillä näitä rutiineja on kuitenkin hyvä käydä läpi, ja miettiä olisiko niissä jotain muutettavaa.

Vaatteiden silitys aloitetaan aina ottamalla esiin silitysrauta ja silityslauta. Silityslaudan tulisi olla pehmeäpintainen ja hyvin höyryä läpäisevä. Mikäli silityslauta ei läpäise höyrysilitysraudan tuottamaa höyryä, jää silitettävä pyykki helposti liian kosteaksi.

Seuraavaksi on hyvä tarkistaa, että höyrysilitysraudassa on sopivasti vettä. Tämän jälkeen silitysrauta voidaan laittaa lämpenemään. Silitystä koskevat pesumerkinnät kertovat selkeästi silityksessä käytettävän lämpötilan. Silityslämpötilaa koskevia ohjeita tulisi noudattaa huolellisesti, sillä liian kuumalla silitysraudalla silittäminen vaurioittaa helposti tekstiiliä/vaatetta.

Vaatteet tulee asetella silityslaudalle mahdollisimman suoriksi, ja mahdolliset rypyt on hyvä suoristaa ennen silitystä. Näin vältytään ns. silitysryppyjen muodostumisilta.

Vaatteen silityspuoli
Silityspuoli on useimmiten vaatteen päälipuoli. Monesti vaatteiden saumat alkavat kiiltämään silittämisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että materiaalin kuidut saavat liikaa lämpöä ja kosteutta, joka aiheuttaa niiden kiertymisen (tämä näkyy ulospäin kiiltona). Näissä tapauksissa saumojen kohdat voi olla viisainta silittää nurjalta puolelta. Myös vaatteet joissa on painokuvioita (esim. t-paidat) on viisainta silittää kokonaan nurjalta puolelta.

Vaatteiden silitys – silitysjärjestys
Silitysjärjestyksen ideana on nopeuttaa silitystyötä, ja varmistaa hyvä lopputulos. Yleisessä käytössä oleva silitysjärjestys menee näin: silitys aloitetaan pienistä/vaikeista ja ulkonevista vaatteen osista. Kaksinkertaiset osat silitetään aina ensin nurjalta puolelta ja sen jälkeen päälipuolelta. Eli silitys aloitetaan esim. kauluksista, rannekkeista tai taskuista. Tämän jälkeen silitetään esim. hihat, jonka jälkeen silitetään muu vaate.

Housuissa taas silitysjärjestys alkaa vyötäröstä ja taskuista. Tämän jälkeen silitetään lahkeet; ensin lahkeiden sisäpuoli, jonka jälkeen silitetään lahkeiden ulkopuoli.

Silityksen jälkeen vaate on syytä laittaa heti vaarehenkariin/ripustimeen, jottei se rypistyisi uudelleen.





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia? Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua