Siivous /
Tahranpoisto /
Alkoholi puhdistusaineena
Alkoholi puhdistusaineena
Sprii ja alkoholi esiintyvät välillä vaihtoehtoisina puhdistusaineina, joidenkin
tahranpoisto-ohjeiden yhteydessä. Ominaisuuksiensa vuoksi alkoholia voidaan hyvinkin käyttää tilanteissa, joissa tahranpoisto vaatii kevyen liuotinaineen käyttöä. Vaikka alkoholi ei olekaan kaikista voimakkaimpia siivoustyössä käytettäviä liuottimia, voidaan kyseisen aineen avulla myös pilata puhdistettavia pintoja mikäli aineen soveltuvuutta puhdistettavalle pinnalle ei selvitetä etukäteen. Liuottavien ominaisuuksiensa lisäsi alkoholia voidaan käyttää myös joidenkin epämiellyttävien hajujen neutralisointiin – esimerkiksi suihkupullosta kevyesti annostelemalla (vastaava periaate mitä esim.
etikan käytössä).
Millainen alkoholi puhdistukseen kannattaa valita
Kun siivous- ja puhdistuskäytössä puhutaan alkoholista, viitataan sanalla pääsääntöisesti kirkkaisiin viinoihin ja vodkaan joiden alkoholipitoisuus on noin 35-40% luokkaa (ja ylöspäin) – – eli kyseessä ovat ns. väkevät alkoholit, joiden alkoholipitoisuus saa aikaan liuottavan vaikutuksen. Kirkkaita alkoholeja käytetään puhdistuksessa taas siitä syystä, ettei liuottavan ominaisuuden omaavasta aineesta jäisi väriä puhdistettavaan pintaan (esim. tekstiiliin).
Muutamissa tahranpoisto-ohjeissa viitataan myös denaturoidun spriin käyttöön, joka käytännössä on juomakelvottomaksi tehtyä etanolia.
Joissain tapauksissa myös valkoviiniä voidaan käyttää puhdistamaan vaikkapa grilliin tulleita rasvatahroja. Tällöin ideana on hyödyntää valkoviinin happamuutta ja alkoholin liuottavia ominaisuuksia.
Alkoholi puhdistus ja huomioitavat asiat
Kun alkoholia käytetään puhdistusaineena tulee muistaa etenkin aineen liuottavat vaikutukset. Herkästi väriään luovuttavat tai muutoin arat tekstiilit saattavat kärsiä alkoholilla puhdistamisesta (haalistumat, värien lähtö). Alkoholilla on myös selvästi kuivattava vaikutus, jonka vuoksi esimerkiksi nahkapinnat saattavat kuivua jos niitä mennään käsittelemään alkoholipitoisella aineella. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi alkoholi on myös syttyvää, joka tulee huomioida myös denaturoidun alkoholin kanssa työskenneltäessä (denaturointi ei varsinaisesti muuta aineen keskeisiä ominaisuuksia).