valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Auringonvalo apuna tahrojen poistossa

Auringonvalo apuna tahrojen poistossa


Auringonvaloa voidaan käyttää apuna tahrojen poistossa vaatteista ja muista tekstiileistä oikeastaan kahdella eri tavalla – joko esikäsittelynä tai pesun jälkeisenä toimenpiteenä. Kyseisestä toimenpiteestä käytetään monia eri nimityksiä kuten aurinkokylpy, aurinkohoito tai virtytys. Koska tekstiilin altistaminen suoralle auringonvalolle useiksi tunneiksi saattaa haalistaa tekstiilin värejä (virtyttää) on suositeltavaa käyttää aurinkoa ainoastaan vaaleiden tai täysin valkoisten tekstiilien puhdistukseen. Ohessa muutamia vaatehuollon huomioita tahrojenpoistosta auringonvalon avulla.

Aurinko tahranpoisto yhdessä sitruunan kanssa
Kun tahriintuneita tekstiilejä esikäsitellään auringonvalossa, tapahtuu kyseinen toimenpide yhdessä sitruunan kanssa. Vaaleassa tekstiilissä oleva tahra kostutetaan sitruunalla ja tekstiili viedään suoraan auringon paisteeseen muutamaksi tunniksi, jossa UV-säteily saa tehdä tehtävänsä. Huomioithan että sitruuna jättää tekstiiliin kellertävän värin, joka lähtee pois kun tekstiili pestään käsittelyn jälkeen. Mikäli haluat välttyä kyseiseltä värjääntymiseltä, voit korvata tuoreen sitruunan esimerkiksi apteekista saatavalla sitruunahapolla (tee mieto seos). Huomioithan että auringonvalossa tapahtuva tekstiilien esikäsittely sopii ainoastaan vaaleille tai valkoisille tekstiileille, joiden kuidut kestävät suoran altistuksen auringonvalolle. Ennen vinkin kokeilua tutustu huolellisesti vaatteen pesumerkintöihin, ja varmista ettei niissä kielletä esimerkiksi vaatteen kuivausta ulkona (ks. kuivauksen pesumerkit), joka usein viittaa siihen etteivät tekstiilin kuidut kestä altistusta auringolle.

Auringonvalo ja pestyt pyykit
Toinen tapa hyödyntää suoraa auringonvaloa tahrojen poistossa on viedä pestyt pyykit kuivumaan ulos suoraan auringon paisteeseen. Tahriintuneet pyykit tulisi asetella pyykkinarulle tai kuivaustelineelle niin, että tahrakohta saa olla suorassa auringonvalossa koko kuivumisensa ajan. Myös pesun jälkeinen virtytys on suositeltavaa ainoastaan vaaleille tai täysin valkoisille tekstiileille, sillä värillisten tekstiilien värit kärsivät helposti jos niitä altistetaan pitkäaikaisesti suoralle auringonvalolle.

Mikäli olet epävarma kyseisen vinkin soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, on suositeltavaa valita jokin toinen tahranpoisto keino – tai viedä tahriintunut tekstiili pesulaan pestäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua