valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Coca-cola tahrojen poistaminen

Coca-cola tahrojen poistaminen


Monilla siivoojilla on takataskussaan vinkki coca-colalla tapahtuvasta siivouksesta ja tahranpoistosta; vaikka näissä vinkeissä kolajuomia käytetäänkin siivousaineen korvikkeena, saattavat kolajuomat myös aiheuttaa hankalasti poistettavia tahroja – – etenkin tilanteissa, joissa coca cola tahra pääsee pinttymään tekstiiliin kiinni. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä coca colan aiheuttamien tahrojen poistoon (kolajuomien käytöstä tahranpoistossa voit lukea yllä olevasta linkistä).

Coca-cola tahran poistaminen tekstiilistä
Kuten muidenkin tahrojen kohdalla – niin myös kolajuomien aiheuttamien tahrojen kohdalla – aloita tahranpoisto tarkistamalla tekstiilin hoito-ohjeesta, mikä poistomenetelmä sopii tahriintuneelle tekstiilille – ja valitse hoito-ohjeen mukainen esikäsittely- ja pesutapa. Mikäli et ole varma valitsemasi toimenpiteen soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, voit tehdä ns. spot-testin tekstiilin huomaamattomaan kohtaan (esim. saumavara) varmistaaksesi menetelmän soveltuvuuden.

Tuore coca-cola tahra voidaan yleensä huuhtoa ja kostuttaa haalealla tai kylmällä vedellä (varmista ensin että tekstiilistä löytyy vesipesun pesumerkki). Tahriintuneen tekstiilin pesu tulisi suorittaa entsyymipitoisella pesuaineella, pesuohjeen sallimissa lämpötiloissa. Hoito-ohjeen salliessa myös valkaisuaineen käyttö on hyvä valinta. Coca-cola tahra voidaan myös esikäsitellä (tekstiilille soveltuvalla) nestemäisellä pyykinpesuaineella tai vaihtoehtoisesti tahraa voidaan esikäsitellä sappisaippualla.

Etikkaa ja liotusta kestävät materiaalit voidaan lisäksi esikäsitellä 50% etikka-vesi seoksessa (puolet vettä ja puolet tavallista väkiviina etikkaa). Huomaathan ettei liottaminen ja etikan käyttö sovellu kaikista herkemmille materiaaleille (myös herkästi venyvien tekstiilien liottamista ei suositella). Liotusta jatketaan kunnes tahra on poistunut tai selvästi haalistunut. Käsittelyn jälkeen tekstiili pestään pesuohjeen mukaisesti. Etikka jättää tekstiileihin helposti oman hajunsa, joka kuitenkin lähtee pois pesussa tai tuulettamalla.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua