valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Eläinten ulostetahrojen poisto eri pinnoilta

Eläinten ulostetahrojen poisto eri pinnoilta


Lemmikkieläinten omistajille ulostetahrojen siivoaminen on tuttua puuhaa etenkin jos lemmikille tulee herkästä vatsavaivoja ja ripulia. Kokosimme tähän artikkeliin yhteen muutamia vinkkejä jotka helpottavat lemmikille sattuneen vahingon siivoamista.

Huomaathan että jos ulostetahran poistoon liittyy veden käyttöä, tulee käytettävän veden tyypillisesti olla kylmää (puhdistettavasta pinnasta riippuvainen); koska useimmiten lämpimän tai kuuman veden käyttö vain pahentaa ulosteen hajua. Työssä tarvittavien suojavälineiden määrä tulee aina suhteuttaa tilanteeseen, tyypillisesti paksut kumihansikkaat, suojalasit ja hengityssuojain riittävät (tarve tulee arvioida tilanteen mukaan).

Kovat pinnat
Kovat lattiamateriaalit kuten laatta tai kivi ovat varsin kiitollisia siivoojan kannalta; ulostetahran saa näiltä pinnoilta poistettua keräämällä ensin tahran ylimääräisen osan pois (esim. rikkalapioon), jonka jälkeen tahrassa oleva ylimääräinen neste voidaan imeyttää esim. vanhaan liinaan/pyyhkeeseen (tarpeen mukaan). Lopuksi lattia pestään puhtaaksi, materiaalille sopivalla tavalla. Imeyttämisen ideana on vähentää tahrassa olevan nesteen määrää, joka muutoin leviäisi pitkin lattiaa pesuvaiheessa, työssä kannattaa käyttää vanhaa pyyhettä/liinaa joka joutaa muutoinkin jo roskiin.

Mikäli kyseessä on laattalattia tulee puhdistuksen yhteydessä huomioida myös laattasaumojen puhdistus. Saumat kannattaa puhdistaa esimerkiksi erillisellä saumaharjalla, jotta likaa ei jää saumoihin.

Ulostetahra matolla
Matolle tai muulle tekstiilipinnalle tullut ulostetahra on huomattavasti hankalammin poistettava. Siivous alkaa täsmälleen samalla tavalla kuin kovallakin pinnalla, eli tahran irtonainen osa tulee kerätä pois maton pinnalta esim. rikkalapioon. Tämän jälkeen tahriintunutta osaa voidaan liottaa ja huuhdella kylmällä vedellä, mikäli tekstiili kestää vesipesun. Mikäli tahra ei näytä irtoavan pelkällä vedellä voidaan tahraa esikäsitellä myös hieroa nestemäisellä entsyymipitoisella pesuaineella tai tahra voidaan laittaa likoamaan pesuaineliuokseen tunniksi tai pariksi (mikäli hoito-ohje sallii).

Mikäli tahriintunutta mattoa ei voida pesetä vesipesulla, voidaan joissain tapauksissa käyttää apuna vaahdotettua astianpesuainetta, jota annostellaan hyvin vähäisen kosteuden avulla mattoon (kevyesti painellen ja hieroen). Lopuksi vaahto pyyhitään pois nihkeällä sienellä tai pyyhkeellä. Ennen tämän vinkin kokoilua on hyvä huomioida että matto joutuu puhdistuksen aikana kosketuksiin veden kanssa, joten vinkkiä ei voi varauksetta suositella kaikille matoille.

Kuivuneen ulostetahran poisto
Mikäli matosta poistetaan jo kuivumaan päässyttä ulostetahraa, tulisi tahrassa oleva irtolika raaputtaa irti ennen maton pesua tai pesulaan vientiä. Raaputuksen voi tehdä esim. käyttämällä tylsää veistä tai matolle sopivaa harjaa (tilanteesta riippuen). Tämän jälkeen tahranpoistoa jatketaan yllä mainituilla ohjeilla – – tosin kuivumaan päässyt tahra on saattanut jo värjätä maton kuidut, jolloin kannattaa harkita maton vientiä pesulaan.


Mikäli et ole varma vinkkien soveltuvuudesta matollesi voit aina viedä maton pesulaan puhdistettavaksi. Näin on viisasta toimia etenkin arvokkaiden ja kemiallisesti pestävien mattojen kanssa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua