valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Hiuslakka apuna tahranpoistossa

Hiuslakka apuna tahranpoistossa


Hiuslakka on aine joka monesti tahrii vaatteita, sekä kylpyhuoneen peilin ja seinän hyvistäkin tähtäyksistä huolimatta, mutta muutamissa tapauksissa hiuslakkaa on mahdollista käyttää myös tahranpoistoaineena. Esimerkki tahrasta johon hiuslakan on todettu tehoavan kohtuullisen hyvin on huopakynien (huopatussien) ja mustekynien aiheuttamat tahrat. Tämän lisäksi hiuslakalla on saatu poistettua myös joitain meikkivoiteiden aiheuttamia tahroja, sekä muita kevyttä liuotinta tarvitsevia tahroja. Joskus hiuslakalla on saatu (ainakin osittain) poistettua myös kynsilakan aiheuttamia tahroja tekstiileistä, kun varsinaista kynsilakanpoistoainetta ei ole ollut saatavilla.

Mitä hiuslakka sisältää
Syy siihen miksi hiuslakkaa on ylipäätään mahdollista käyttää joidenkin tahrojen poistoon löytyy hiuslakkapurkin tuotesisällöstä. Moni hiuslakka nimittäin sisältää hieman alkoholia (denaturoitua alkoholia, eli juomakelvottomaksi tehtyä), eli monissa hiuslakoissa on mukana lievästi liuottavaa ainetta – – johon hiuslakan tahrojenpoisto ominaisuus pitkälti perustuu.

Mitä hiuslakan käytössä on hyvä huomioida
Kun hiuslakkaa käytetään tahranpoistoaineena on hyvä huomioida muutamia seikkoja. Vaikka hiuslakkaa suihkutelaan suhteellisen huolettomasti hiuksiin, ei hiuslakka välttämättä sovellu aivan kaikille tekstiilipinnoille. Erityisesti arat keinokuidut saattavat kärsiä ja/tai haurastua jos niihin tulleita tahroja lähdetään työstämään vähässäkin määrin liuotinta sisältävällä aineella. Hiuslakan sisältämä alkoholi/liuotin tulee huomioida myös helposti väriään luovuttavien tekstiilien kohdalla; sillä näiden tekstiilien värit saattavat kärsiä tai haalistua hiuslakan käytön seurauksena.

Vaikka hiuslakka onkin varsin toimiva apuväline tahranpoistossa, ei lakalla kannata ryhtyä poistamaan läheskään kaikkia liuotinta vaativia tahroja – – vaan kyseessä on enemmänkin apukeino hätätilanteisiin. Syy tähän on yksinkertaisesti hinnassa – – hiuslakkapullo maksaa helposti yli 10 euroa (merkistä riippuen pitkälti enemmänkin), jonka vuoksi yksi lakkapullo ei välttämättä riitä kovinkaan pitkään, jos liuotinta vaativia tahroja tulee eteen usein.

Katso myös vinkit hiuslakan aiheuttamien tahrojen poistoon.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua