valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Maitotahran poistaminen vaatteesta

Maitotahran poistaminen vaatteesta


Maitotahra lähtee vaatteista tai muista tekstiileistä parhaiten pois kun toimenpiteisiin ryhdytään nopeasti. Maitotahra tulisi huuhdella nopeasti pois käyttäen kylmää tai haaleaa vettä (kuumaa vettä ei tule käyttää maitotahran poistamiseen). Huuhtelemalla pyritään ehkäisemään maidon imeytymistä ja kuivumista tekstiiliin.

Jos maitotahra pääsee kuivumaan, tulee tekstiilin pinnasta ikävän kova/karkea – lisäksi tekstiili alkaa mitä todennäköisemmin myös haista. Huuhtelussa ei tule käyttää kuumaa vettä, sillä kuuma vesi edesauttaa maidon imeytymistä/kiinnittymistä tekstiilin (joskus puhutaan ns. kiinnipalamisesta).

Vinkit maitotahran poistoon vaatteesta
Mikäli maidon tahrima tekstiili tai vaate on vesipestävä, huuhtele maitotahra huolellisesti kylmällä vedellä. Huuhtelun jälkeen maidon tahrima tekstiili tulisi pestä pesuohjeen mukaisesti. Pesussa ei kannata viivytellä, vaan tekstiilin pesu on hyvä suorittaa mahdollisimman nopeasti huuhtelun jälkeen.

Huomaa ettei pelkkä huuhtelu välttämättä poista maitoa tekstiilin kuiduista. Älä siksi kuivaa huuhtelemaasi tekstiiliä esim. patterilla tai pyyhekuivaimella (eli ”rättipatterilla”) vaan pese tekstiili huuhtelun jälkeen pesukoneessa. Huuhdellun tekstiilin kuivaaminen ns. lämmönlähteellä, aiheuttaa helposti tahran pinnan kovettumisen (ja joissain tapauksissa myös värien haalistumista).

Maitotahroihin – sekä tuoreisiin että kuivumaan päässeisiin kannattaa kokeilla entsyymipitoisia pesuaineita (pesuohjeen rajoitukset huomioiden).

Vinkit maitotahran poistoon muista tekstiileistä
Varsinkin lapsiperheissä maitoa kaatuilee myös hieman vaikeammin pestävissä oleville tekstiileille – esim. autonistuimille, turvaistuimille tai matkasänkyyn. Joissain tapauksissa maitotahran saa lähtemään pois käyttämällä käsitiskiaineesta ja vedestä tehtävää seosta. Joissain tapaukissa taas tarvitaan erityisiä puhdistusaineita, kuten tekstiilinpuhdistusvaahtoa. Kyseessä on siivousliikkeistä (ja joistain marketeistakin) löytyvä spray/sumute jota voidaan käyttää muutoin vaikeasti puhdistettavien tekstiilipintojen kanssa.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua