valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ripsiväritahrat

Ripsiväritahrat


Koostumuksena johdosta monet ripsivärit aiheuttavat vaikeasti poistettavia tahroja; koska ripsiväri on väriltään tummaa ja koostumukseltaan jokseenkin öljyistä aiheuttaa ripsiväri vaatteelle joutuessaan tahran, joka imeytyy helposti kankaan kuituihin – ja muuttuu näin ollen myös vaikeasti poistettavaksi. Kuivuttuaan tämän tyyppinen tahra on vaikeasti poistettava ja helposti erottuva lähes tekstiilistä kuin tekstiilistä.

Ensiapu ripsiväritahroille
Voit yrittää poistaa tekstiilin pinnassa olevaa ylimääräistä ripsiväriä esimerkiksi veitsellä varovasti ”rapsuttamalla”; tai muulla esineellä jossa on ohut terä. Mikäli käytät veistä, varo ettet työn aikana vahingoita itseäsi tai puhdistettavaa kangasta. Työssä ei välttämättä kannata käyttää veitsen kärkeä (rikkoo helposti kankaan) vaan tahraa voidaan yrittää poistaa terän tasaisella osalla; tästä syystä työssä voidaan käyttää veitsen sijasta myös muuta ohutta, ”terämäistä” työkalua. Toimenpiteen ideana on yksinkertaisesti rapsuttaa ylimääräinen ripsiväri vaatteen pinnalta irti; ilman että vaate vaurioituu tai kuluu toimenpiteestä. Mikäli kyseessä on vielä tuore ripsiväritahra, varo ettet käsittelyn aikana levitä tahraa.

Tämän jälkeen voit kostuttaa kankaan kevyesti kylmällä vedellä (jos kyseessä on vesipestävä tekstiili) ja hangata tahraa kevyesti; varo ettet toimenpiteen aikana levitä tahraa isommaksi.

Ripsiväritahran esikäsittely
Monesti ripsiväritahra vaatii esikäsittelyn esimerkiksi tahranpoistoaineella ennen pesua, sillä muutoin etenkin vaaleisiin tekstiileihin jää helposti harmaa/haalea tahra pesusta huolimatta.

Pesu ja valkaisu materiaalin mukaan
Esikäsitelty tekstiili voidaan esikäsittelyn ja tahranpoistoaineen lisäyksen jälkeen pestä tekstiilin pesuohjeen mukaisesti. Vaaleat tekstiilit saattavat (tapauskohtaisesti) tarvita myös valkaisun, jotta ripsiväritahra lähtee kokonaan pois vaatteesta. Vaihtoehtoisesti voidaan kokeilla myös valkaisuainetta sisältävän pesuaineen käyttöä, mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii tämän tyyppisen pesuaineen käyttämisen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua