valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ruostetahrojen poisto kaakeleista ja lavuaarista

Ruostetahrojen poisto kaakeleista ja lavuaarista


Kylpyhuoneen vaaleat kaakelit ja lavuaarit tahriintuvat helposti talousveden putkistosta irrottamasta ruosteesta. Kaakeleiden ruostetahrat näkyvät ruskeina (punaruskeina) valumajälkinä tai värjääntyminä kaakelin pinnassa.

Äkillisesti kaakeleihin ilmaantuneet ruostetahrat eivät automaattisesti tarkoita, että oman kotisi putkisto olisi uusittava. Kyseessä voi olla lähialueellasi tehdyt putkityöt, joiden ajaksi veden jakelu on jouduttu keskeyttämään (tai veden jakelu on ohjattu alueellesi korjaustöiden ajaksi toista reittiä). Kun vedenjakelu on palautettu ennalleen, on putkistosta irronnut ruostetta talousveden sekaan. Kuntasi/kaupunkisi vesilaitokselta (tai teknisestä virastosta) osataan yleensä kertoa onko alueellasi ollut putkitöitä, joiden takia ruostetta esiintyy vedessä.

Mikäli punertavia (punaruskeita) tahroja esiintyy pesukoneen, tai pesukoneenpoistoletkun läheisyydessä ei tahran aiheuttaja välttämättä ole ruoste; vaan pyykinpesuaine. Myös jotkin saippuat (tuotteen väristä riippumatta) aiheuttavat kuivuttuaan vastaavan näköisiä tahroja.

Ruostetahrojen poistossa tulee aina välttää puhdistettavan pinnan naarmuttamista, joten hankaavien tai naarmuttavien apuvälineiden käyttöä tulee välttää. Myös puhdistusaineissa kannattaa suosia laimeita seoksia, ja siirtyä tarvittaessa vahvempiin. Näin voidaan välttyä myös liiallisen puhdistusaineen käyttämisen aiheuttamilta haitoilta.

Ruoste pois kaakeleista
Kaakeleista ruostetahrat saa usein parhaiten pois käyttämällä tuoretta sitruunaa tai apteekista saatavaa sitruunahappoa (molemmissa tauksissa vaikuttava aine on sama). Puhdistettavien kaakeleiden saumat on kuitenkin hyvä kostuttaa ennen käsittelyä (saumalaasti voi kärsiä happamanaineen käytöstä, kostuttamisella pyritään minimoimaan nämä riskit); älä siis tee käsittelyä kaakelisaumojen ollessa kuivat. Mikäli saumaukseen on käytetty erikoislaastia (värin tai muun ominaisuuden takia), tulee puhdistus tehdä tämän erikoismateriaalin ehdoilla (näissä tapauksissa kannattaa kääntyä rautakauppojen puoleen).
Mikäli et ole varma soveltuuko kyseinen puhdistustapa omille kaakeleillesi, on viisainta pyytää alueellasi toimivaa siivousyritystä puhdistamaan ruosteen tahrimat kaakelit.

Ruoste pois lavuaareista
Joskus vastaavia ruostetahroja ilmestyy myös lavuaareihin. Puhdistustoimenpiteet ovat samat mitä kaakeleilla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monissa uudemmissa lavuaareissa (myös ns. design-tuotteet) on käytetty erikoispäällysteitä, joiden puhdistaminen tulee tehdä päällysteen sallimissa rajoissa (ja käyttäen päällysteelle sopivia puhdistusaineita).

Hankalissa tapauksissa ota yhteyttä alueellasi toimivaan siivousalan yritykseen, ja pyydä heitä poistamaan ruostetahrat.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua