valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tomaattitahra ja tomaattikastiketahran poistaminen tekstiilistä

Tomaattitahra ja tomaattikastiketahran poistaminen tekstiilistä


Tomaattitahra (tuoreen tomaatin aiheuttama) tai tomaattikastikkeen aiheuttama tahra erottuu värinsä johdosta erittäin selkeästi etenkin täysin valkoisista ja vaaleista tekstiileistä ja vaatteista. Sekä tuoreen tomaatin että tomaattikastikkeen aiheuttama tahra, saadaan yleensä parhaiten poistettua kun tahranpoisto tehdään mahdollisimman nopeasti – – eli ennen kuin tomaattitahra pääsee pinttymään. Ohessa muutamia vinkkejä ja huomioita tomaatin aiheuttamien tahtojen poistamiseen ja käsittelyyn.

Ensiapu tomaattitahraan
Sekä tomaattikastikkeen aiheuttama tahra, että tuore tomaattitahra lähtevät yleensä parhaiten kun tahra huuhdellaan tuoreeltaan kylmällä/viileällä vedellä. Ennen huuhtelua ylimääräinen aines – esimerkiksi tekstiilin pinnalla oleva kastike – kannattaa poistaa, esimerkiksi veitsenterän tai lusikan avulla. Näin toimimalla minimoidaan mahdollisuus tahran leviämiselle käsittelyn aikana. Jos tomaattitahran pinnalla on runsaasti ylimääräistä nestettä, kannattaa neste puolestaan pyrkiä imeyttämään esimerkiksi talouspaperin kulmaan – imeyttämisen aikana on syytä pyrkiä välttämään tahran hieromista ja painelua, sillä näin toimimalla tahra työntyy helposti syvemmälle tekstiilin kuituihin – – ja hinkkaamisen seurauksena tahra voi myös levitä suuremmaksi.

Alkutoimien jälkeen tekstiili tulisi siirtää mahdollisimman nopeasti pesuun. Esimerkiksi matkalla ollessasi voit yrittää pestä tomaatin tahrimaa tekstiiliä saippuavedessä (jos pesukonetta ei ole saatavilla) kun olet ensin huuhdellut tahran kylmällä vedellä. Ennen käsittelyä tarkista ensin, että kyseessä on vesipestävä tekstiili (katso vesipesun pesumerkit).

Esimerkiksi matkalla ollessasi voit yrittää pestä tomaatin tahrimaa tekstiiliä saippuavedessä (tarkista ensin että puhdistustapa sopii tekstiilille), kun olet ensin huuhdellut tahran kylmällä vedellä.

Tomaattikastiketahran pesu
Tomaattitahran koosta ja paikasta riippuen tahraa voi olla tarpeen esikäsitellä ennen pesua. Esikäsittely voidaan tehdä erillisellä tahranpoistoaineella, tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Vaaleiden tekstiileiden kohdalla voidaan myös tapauskohtaisesti harkita tekstiilin valkaisua, tai valkaisuainetta sisältävän pyykinpesuaineen käyttöä; mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii kyseiset toimenpiteet.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua