Siivous /
Pyykinpesu /
Vahakankaan pesu ja puhdistaminen
Vahakankaan pesu ja puhdistaminen
Vahakankaan puhdistus sujuu käytön jälkeen helposti pyyhkimällä
Vahakankaan puhdistus tahroista ja liasta on hyvä suorittaa heti, tahrojen ollessa vielä tuoreita. Näin toimimalla estetään lian imeytyminen ja pinttyminen kiinni vahakankaaseen. Monet pitävät vahakangasta kestävänä, mutta ns. kertakäyttöisenä materiaalina – kun vahakangas on tarpeeksi likainen sitä ei pestä vaan se uusitaan automaattisesti. Tämä toimintamalli on peruja vanhojen vahakankaiden ajalta, sillä uudemmat vahakankaat on valmistettu niin että ne kestävät sekä
pesun että
silityksen.
Huomioitavaa vahakankaan käytössä
Vahakankaan sijoittamisella voidaan oleellisesti vaikuttaa materiaalin kestävyyteen ja käyttöikään. Jos vahakangas sijoitetaan paikkaan jossa se toistuvasti altistuu suoralle auringonvalolle, kellertyy vahakankaan pinta hyvinkin helposti. Vahakankaan pinta on myös yllättävän arka kuumuudelle (esim. kuumille kattiloille ja pannuille). Kuumia esineitä tai astioita ei tulisi milloinkaan asettaa suoraan vahakankaan päälle, vaan ne tulisi asettaa esimerkiksi pannunalusen päälle; jolloin vahakangasta ei altisteta suoraan kuumuudelle. Mikäli vahakankainen pöytäliina löytyy esimerkiksi keittiön ruokapöydältä, ei kuuman astian ja vahakankaan väliin tulisi milloinkaan asettaa sanomalehteä (hoitamaan pannunalusen virkaa), sillä näin sanomalehdessä oleva painomuste käytännössä silitetään vahakankaaseen kiinni. Mustetta on jälkeenpäin erittäin hankalaa poistaa vahakankaasta.
Vahakankaan pesu
Vahakankaan hoito-ohjeesta tai
pesumerkinnöistä selviää missä pesulämpötilassa vahakankaan voi pestä. On kuitenkin huomioitavaa että pesun lopputulos on pitkälti kiinni materiaalin laadusta ja iästä. Jotkin vahakankaat jäävät koneellisesti tehdyn pesun jäljiltä erittäin ryppyisiksi ja ikävän näköisiksi. Toisista vahakankaista rypyt lähtevät ravistamalla ja kuivattamalla vahakangas suorassa – esim. narulla. Mikäli vahakangas kestää koneellisen pesemisen on se kuitenkin syytä pestä ilman
linkoamista tai
rumpukuivausta.
Mikäli vahakankaassa ei ole selvää pesuohjetta, eikä vahakankaan iästä tai käytetystä materiaaliseoksesta ole tarkempaa tietoa – ei vahakangasta kannata automaattisesti laittaa pesukoneeseen. Epäselvissä tapauksissa kankaan reagointia kosteuteen ja hankaukseen voidaan testata esim. kostuttamalla/kastamalla yksi kulma (käytössä huomaamaton osa kankaasta) veteen ja koe pesemällä kyseinen (huomaamaton) osa kankaasta käsin. Koe pesussa kannattaa käyttää kädenlämpöistä tai haaleaa vettä, sillä etenkin ikääntyneet vahakankaat saattavat venyä kuumassa vedessä tehtävässä hankauksesta.
Vahakankaan silitys
Suositukset vahakankaan silittämiseen löytyvät aina vahakankaan hoito-ohjeesta tai
tekstiili merkinnöistä. Mikäli käytössäsi olevaa vahakangasta on mahdollista silittää, tulee silitys suorittaa kankaan nurjalta puolelta erittäin alhaista silityslämpötilaa käyttäen. Jos vahakankaan pesuohjetta ei ole käytettävissä, tulee silittäminen jättää väliin – tai vaihtoehtoisesti silittämisen soveltuvuus tulee testata kankaan huomaamattomaan kohtaan (nopea silitys nurjalta puolelta, käyttäen erittäin alhaista lämpötilaa). Silittämisen soveltuvuutta arvioidessa on hyvä huomioida, että vanhoja – – tai erittäin edulliseen hintaan myytäviä uusia – vahakankaita ei yleensä ole tarkoitettu silitettäviksi. Silitys soveltuu varmuudella vain uusiin vahakankaisiin, joista myös löytyy selkeät pesu- ja hoitomerkinnät.
Huomioi vahakankaan puhdistaminen jo kaupassa
Kun haluat käyttöösi puhdistusta kestävän vahakankaan, joudut ehkä panostamaan vahakankaan hankintaan hieman aiottua enemmän – sillä pesua ja puhdistusta kestävät vahakankaat eivät ole kaikista edullisempia. Pesua kestäviä vahakankaita löytyy nykyään niin marketeista kuin kangaskaupoistakin, mutta kankaan hieman korkeammasta hinnasta johtuen ostajan on hyvä varmistaa, että vahakankaan mukana toimitetaan selkeät hoito-ohjeet. Pakasta metritavarana myytävissä vahakankaissa ei tyypillisesti ole kiinni ommeltua pesulappua, vaan kankaan hoito-ohjeet tulee kysyä myyjältä.
- Selvitä vahakankaan pesumahdollisuus ennen ostoa
- Poista tahrat ja läiskät tuoreeltaan
- Varmista puhdistusaineiden sopivuus
- Vahakangas silitetään aina nurjalta puolelta (jos kestää silityksen)