Siivous /
Tuholaistorjunta /
Valeskorpionin tunnistaminen
Valeskorpionin tunnistaminen
Kotitöiden yhteydessä saattaa törmätä myös valeskorpioniin, joka on pieni kahdeksanjalkainen hyönteinen, josta tiedetään loppujen lopuksi melko vähän. Kyseessä on sen verran harvakseltaan tavattava laji, että Ympäristökeskus otti valeskorpionin esiintymistä koskevia kansalaishavaintoja vastaan viimeksi vuonna 2012. Mikäli valeskorpionin tuntomerkit täyttävä ötökkä tulee vastaan
kotitöiden yhteydessä, voit ottaa esimerkiksi valokuvan kyseistä hyönteisestä – ja käydä katsomassa Ympäristökeskuksen sivuilta josko kiinnostusta kyseisen lajin esiintymistä koskeville havainnoille on edelleen olemassa.
Valeskorpionin tuntomerkit
Vastaan tullessaan valeskorpioni on helposti tunnistettava laji. Ensimmäinen asia, joka valeskorpionista yleensä huomataan ovat eturuumiista erkanevat pitkät ulokkeet joiden päästä löytyy pienet sakset. Nimestään huolimatta valeskorpionilla ei ole pistintä tai häntää kuten monilla oikeilla skorpioneilla on. Kooltaan valeskorpioni ei ole kovinkaan suuri ja väriltään laji on tyypillisesti ruskeaan menevä (lajikohtaisia vaihteluita värityksessä) – joten kyseinen otus voi jäädä monilta täysin huomaamatta.
Valeskorpionit saattavat matkustaa paikasta toiseen esimerkiksi lintujen mukana, joten kyseistä lajia voi tulla vastaan myös
linnunpönttöjen puhdistuksen yhteydessä; tai esimerkiksi rakennuksen yhteydessä olevista hylätyistä linnunpesistä.
Jotkin valeskorpionilajit majailevat puolestaan sienissä, joten niihin voi törmätä sienestyksen yhteydessä; tai ne voivat kulkeutua metsästä kotiin juuri sienien mukana. Metsissä tavattu laji on tyypillisesti sammalvaleskorpioni, joka on myöskin ihmiselle vaaraton.
Valeskorpionia ei kannata torjua
Valeskorpioneista ei ole havaittu olevan ihmiselle mitään haittaa, joten torjunta-aineiden käyttöön ja ansojen virittelyyn ei ole mitään tarvetta. Useat valeskorpioniksi luokiteltavat lajit, kuten kirjavaleskorpioni käyttävät ravinnokseen itseään pienempiä hyönteisiä – kuten pölytäitä – joten tässä mielessä kyseisestä lajista on ihmiselle enemmän hyötyä kuin haittaa.