valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Yöperhonen – tunnistus ja torjunta

Yöperhonen – tunnistus ja torjunta


Yöperhonen on yleisnimitys, jota käytetään kaikista yöllä lentävistä perhosista, jotka pysyttelevät päiväsaikaan pääasiassa piiloissaan. Yökkösten lajikirjo on varsin kattava ja Suomessakin tavataan useampaa sataa yöperhoslajia. Tästä syystä yöperhosen väritykseen ja kuviointiin liittyviä yksityiskohtia on vaikeaa yksilöidä. Vaikka yöperhonen on ihmisen kannalta varsin harmiton, tehdään yökkösten torjuntaa pääasiassa kahdesta syystä. Ensinnäkin jotkin yöperhoslajit nakertavat ravinnokseen kasvien varsia aiheuttaen näin haittaa kasveille. Toiseksi monet ovat kokeneet varsin epämiellyttäviä herätyksiä, kun yöaikaan asunnossa lentelevät yöperhoset ovat tulleet tervehtimään nukkujaa.

Yöperhosen tunnistus

Tavallisesti yöperhonen on väritykseltään harmaa tai ruskeahko ja pituudeltaan parin kolmen senttimetrin mittainen. Laajasta lajikirjosta riippuen yöperhosilla voi olla siivissään erilaista kuviointia. Monet yöperhoset ovat myös varsin vankkarakenteisia, eli perhosen ruumis on selvästi erottuva. Yökkösten siipien rakenne taas vaihtelee lajikohtaisesti; toisilla siipien rakenne on kapea, kun taas esimerkiksi lehtinunnalla on selvästi ulkonevat kolmion malliset siivet. Päiväsaikaan yöperhoset pyrkivät löytämään suojaisan paikan, jonka vuoksi sisätiloihin päässeitä yöperhosia voi olla vaikeaa havaita päivällä.

Ulkona yöperhoset voivat piiloutua mitä moninaisempiin paikkoihin, joskus esimerkiksi kokoon taitettu päivänvarjo voi tarjota piilopaikan useammallekin yöperhoselle. Sisätiloissa yöperhoset hakeutuvat monesti verhojen taakse tai kasvien lehtien alapinnoille piiloon. Piiloa hakevat yöperhoset voivat löytää joskus tiensä myös talon välipohjaan tai ullakolle. Tämä ei siis tarkoita, että yöperhoset olisivat ullakolla tekemässä tuhoaan varastoiduille tekstiileille (koiperhosten tapaan), vaan yökköset ovat kulkeentuneet tilaan lähinnä suojaa etsiessään.

Yöperhosen toukka

Monilla yöperhosilla (kuten perhoslajeilla yleensäkin) on toukkavaihe. Lajikirjon paljoudesta johtuen myös toukkien ulkonäkö ja koko vaihtelee. Monet yöperhosen toukat viettävät toukkavaiheensa koloissa maanpinnan alla, ja nousevat yöaikaan ruokailemaan.

Yöperhosen torjunta

Aikuisilla yöperhosilla lentoaika alkaa yleensä iltahämärien saapuessa. Yöperhosilla on tapana suunnistaa kohti valoa, jonka vuoksi yökkösiä päätyy varsin helposti myös sisätiloihin. Tästä syystä yöperhosen torjunta on yksinkertaisesti suoritettavissa ikkunaan asennettavien hyttysverkkojen avulla – tai vaihtoehtoisesti pitämällä ovet ja ikkunat kiinni yöperhosten lentoaikana. Näin yöperhoset saadaan usein pidettyä poissa asuintiloista. Joskus yksittäisiä yöperhosia voi päätyä sisätiloihin myös vaatetuksen mukana, jolloin esimerkiksi ulkotakin pudistaminen ennen sisälle menoa riittää karkottamaan kyytiin pyrkineen yöperhosen.






Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua