valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Joulusiivous – vuoden viimeinen suursiivous

Joulusiivous – vuoden viimeinen suursiivous


Joulusiivous on käytännössä vuoden viimeinen suursiivous, jolloin voit hyödyntää omaa tuttua ja turvallista suursiivous –ohjelmaasi – – tai voit testata esimerkiksi uusia siivoukseen ja kodinhoitoon liittyviä tapoja ja menetelmiä. Koska joulusiivous on eräänlainen kausisiivous tulisi koko asunto käydä perusteellisesti läpi jo ennen siivouksen aloittamista; ja tarkastella löytyykö nurkista vielä kesä-syyskaudelle kuuluvia tekstiilejä ja tavaroista. Kyseiset vaatteet ja esineet on hyvä laittaa kausisäilytykseen ennen varsinaisen siivouksen aloittamista. Näin muut kotityöt eivät häiritse tai keskeytä siivouksen suorittamista.

Hyvän suunnittelun avulla myös joulusiivous saadaan sujumaan nopeasti ja ilman suurempia murheita. Heti aluksi on hyvä muistaa, että mikäli joulusiivous (tai muu kausisiivous) alkaa ajallisesti tuntua haastavalta, voit hyvinkin jakaa työn useammalle päivälle. Näin toimimalla koko asuntoa ei tarvitse siivota yhtenä päivänä tai yhtenä viikonloppuna. Siivouksen läpivientiä suunniteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti siivouksen työjärjestykseen.

Joulusiivous, samoin kun muutkin suursiivoukset on aina hyvä aloittaa pyyhkimällä pölyt huonekaluista ja muilta pinnoilta. Pölyt on hyvä pyyhkiä ns. ylhäältä alas –tekniikalla, eli ensin kaappien ja hyllyjen päältä. Tämän jälkeen puhdistettava tila voidaan vielä imuroida puhtaaksi irtoroskista. Näin minimoidaan huoneeseen jäävän irtopölyn määrä – samalla myös itse siivoustyö nopeutuu, kun esimerkiksi pihalle kannettavista matoista ei karise roskia jo kertaalleen siivottuun tilaan, jolloin samaa tilaa ei tarvitse siivota kahteen kertaan.

Vaikka ikkunanpesu kuuluukin monesti normaaliin suursiivoukseen, saattaa se olla viisasta jättää väliin talvella, sillä ikkunanpesua ei tyypillisesti suositella tehtäväksi pakkasella. Häiritsevät läiskät ja liat voidaan tietysti puhdistaa ikkunasta, vaikka ikkunoita ei varsinaisesti pestäisikään. Mikäli ikkunanpesua tehdään pakkasella, tulee pesu suorittaa mahdollisimman pienellä vesimäärällä – mieluiten vain nihkeällä liinalla. Lisäksi ikkuna on syytä muistaa kuivattaa pesun tai pyyhkimisen jäljiltä, ettei pesuvesi jäätyisi lasin pintaan. Lisäksi pesun aikana tulee varmistaa, ettei vettä valu ikkunan kittauksiin tai tiivisteisiin.

Näin selviät joulusiivouksesta hieman helpommalla
Ohessa lyhyt lista, jota voit hyödyntää oman joulusiivouksesi suunnittelussa.
1. Selvitä ketä kaikkia perheestä osallistuu joulusiivoukseen. Onko lapset hyvä ottaa mukaan siivoukseen, vai onko heidät ikänsä puolesta parempi viedä esim. isovanhempien luokse hoitoon siivouksen ajaksi.
2. Mieti onko joulusiivousta pakko tehdä juuri joulun pyhiksi, vai voidaanko asunto siistiä jo aikaisemmin.
3. Onko omien hermojen kannalta parempi siivota asunto huone/tila kerrallaan, eli jakaa suursiivous pieniin osiin – vai hoitaa koko asia kerralla pois päiväjärjestyksestä.
4. Jos asunnon yleissiisteys on hyvällä mallilla, voidaanko joulusiivous keskittää vai oleskelutiloihin, vierashuoneisiin ja vaikka pesutiloihin.
5. Ovatko siivousvälineet siinä kunnossa, että siivouksen lopputulos edes vastaa odotuksia.


Kuten yllä olevasta listasta voi huomata – asunnon yleissiisteys vaikuttaa pitkälti siihen minkälainen urakka joulusiivouksesta on muodostumassa. Tästä syystä pienet lisäpanostukset arkiseen viikkosiivoukseen mahdollistavat yleensä huomattavasti kevyemmän suursiivous ohjelman käyttämisen kalenterivuoden päätteeksi.

Joulusiivouksen teettäminen
Joulusiivouksen teettämistä siivousfirmalla kannattaa myös harkita. Näin vuodenvaihteen kiireistä ei muodostu tarpeetonta stressiä, ja pääset myös hyödyntämään siivoustyöstä saatavan kotitalousvähennyksen. Huomioi kuitenkin, että joulu näkyy siivousalalla myös kiireenä, sillä joulusiivoukset tekevät vuosittain selvän piikin kotisiivousta tarjoavien yritysten tilauskantaan. Tästä syystä asiakkaan kannattaa olla ajoissa liikkeellä – näin toimimalla asiakas voi varmistaa että hän saa joulusiivoukselleen toivomansa ajan.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua