valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Sälekaihtimien puhdistus ja pesu

Sälekaihtimien puhdistus ja pesu

sälekaihtimien puhdistus pyyhkimällä
Sälekaihtimiin kertyy etenkin keväisin paljon pölyä.

Sälekaihtimien puhdistus ja pesu tulee tehdä aina tarvittaessa. Asuinpaikasta riippuen sälekaihtimet voi olla hyvä pestä 1-3 kertaa vuodessa. Pesukertojen määrään vaikuttaa oleellisesti asuntosi lähellä kulkevan liikenteen määrä (liikenne nostaa pölyä ja ”nokea” ilmaan). Keskikaupungilla asuva huomaakin pesuntarpeen usein keväällä, kun katupölyä on ilmassa runsaasti. Myös tavallista runsaampi siitepölyn määrä voi paikasta riippuen näkyä sälekaihtimissa. Tästä syystä sälekaihtimien pesu on hyvä tehdä vasta kun ilmassa olevan pölyn määrä on pienentynyt – eli esimerkiksi kun hiekoitushiekan poisto kadulta tai pihalta on suoritettu. Ohessa muutamia huomioita, joiden avulla sälekaihtimien puhdistus sujuu osana arkista kodinhoitoa.

Ennen sälekaihtimien puhdistukseen ryhtymistä on hyvä muistaa, että sälekaihtimien puhdistus on tyypillisesti melko hidasta puuhaa – joten työhön kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta työ saadaan tehtyä huollisesti.

Sälekaihtimen puhdistus imuroimalla Sälekaihtimien puhdistus hoituu helpoiten pölyhuiskalla tai imurilla, käyttäen imurin harjasuulaketta. Yksittäisen sälekaihtimen puhdistus tulee suorittaa huolellisesti, säle kerrallaan. Näin pölyt saadaan poistettua kaikista säleistä. Pölyjen puhdistus kannattaa tehdä rauhallisin liikkein, sillä muutoin kaihtimissa ollut pöly nousee huoneilmaan. Jos puhdistettavat sälekaihtimet ovat erityisen likaiset ei imurointi tai pölyhuiska välttämättä poista sälekaihtimista kuin päällimmäiset pölyt; noki ja muu lika vaatii usein sälekaihtimen pesun.

Sälekaihtimien puhdistaminen mikrokuituliinalla
Varsinainen sälekaihtimien pesu voidaan suorittaa käyttämällä pesuveteen kastettua mikrokuituliinaa (tai mikrokuituisia suojakäsineitä). Myös tällä menetelmällä suoritettava sälekaihtimien pesu tulee tehdä huolellisesti säle kerrallaan. Näin toimimalla työssä kuluu kyllä ikävästi aikaa, mutta sälekaihtimet tulevat puhtaiksi. Sälekaihtimien pesu kannattaa ajoittaa ikkunan pesun yhteyteen (ennen ikkunoita). Tällöin puhdistettavat sälekaihtimet voidaan pitää paikallaan, eikä ikkunaruutuun tulevista vesitipoista tarvitse murehtia – sillä ikkunat pestään seuraavaksi.

Sälekaihtimien pesu vedellä
Monet sälekaihtimet on myös mahdollista irrottaa paikallaan ja pestä vedessä. Vesipesun mahdollisuus tulisi selvittää aina etukäteen – mieluiten jos kaihtimien hankinnan yhteydessä. Yleensä sälekaihtimien yläpäässä on erillinen kappa, joka sisältää kaihtimen avaukseen ja nostoon liittyvät mekanismit; kyseistä kappaa ei kannata kastaa veteen sälekaihtimien pesun yhteydessä – vaan pesu tulee kohdentaa nimenomaan yksittäisiin säleisiin. Kappa voidaan pyyhkäistä puhtaaksi ennen kuin kaihtimet nostetaan takaisin paikoilleen.

Sälekaihtimien vesipesuun on olemassa oikeastaan kaksi tapaa – kaihtimet voidaan, joko upottaa veteen tai ne voidaan suihkuttaa kuumalla suihkulla – – tai sälekaihtimien pesu voi olla yhdistelmä näistä kahdesta toimenpiteestä. Sälekaihtimet voidaan upottaa veteen (kappa tulisi pitää poissa vedestä) esimerkiksi kylpyammeeseen tai isokokoiseen punkkaan. Kaihtimien rakenteen kestävyydestä riippuen kaihtimia voidaan myös heiluttaa kevyesti liotuksen aikana (kaikki kaihtimet eivät kestä heiluttelua).

Toinen vaihtoehto sälekaihtimien pesuun on asettaa kaihtimet suoraksi esim. kylpyhuoneen lattialle tai saunan lauteille – ja suojata kappa vesiroiskeilta esim. pyyheliinalla; jonka jälkeen sälekaihtimet voidaan suihkuttaa puhtaaksi kuumalla/lämpimällä vedellä. Suihkuttamalla tehtävä sälekaihtimien pesu tulisi tehdä mahdollisimman järjestelmällisesti (alue/säle kerrallaan), jotta kaihtimet puhdistuisivat tasaisesti. Suihkuttamalla tai upottamalla tapahtuva sälekaihtimien puhdistus ei yleensä vaadi pesuaineiden käyttöä.

Suihkuttamisen tai upottamisen jälkeen kaihtimet voidaan nostaa hetkeksi kuivumaan pyyhkeen päälle – alle jäävä pyyhe kerää kaihtimista valuvan kosteuden ja kaihdinten yläpinta voidaan kuivata samaan aikaan toisella pyyhkeellä. Tämän jälkeen kaihtimet voidaan nostaa esim. parvekkeelle tuulettumaan (ei talvella), jossa ne saavat kuivua täysin ennen paikalleen laittoa. Tässä yhteydessä on hyvä kuivata ja puhdistaa myös sälekaihtimen kappa.

Huomaathan ettei sälekaihtimia kannata ripustaa paikalleen vettä valuvina tai selvästi kosteina, sillä näin ikkunan väliin pääsee kosteutta täysin tarpeettomasti.Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua