valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Esipesu huomiot ja merkinnät

Esipesu huomiot ja merkinnät


Esipesu –termi sekoitetaan helposti pyykin esikäsittelyyn, joka liittyy usein tahranpoistoon. Esipesu tarkoittaa kuitenkin pyykinpesukoneen pesuohjelman osaa, jonka tarkoituksena on tekstiilissä olevan lian mahdollisimman tehokas irrottaminen (käytännössä pyykki pestään kahteen kertaan). Tämän lisäksi esipesulla voidaan asiayhteydestä riippuen viitata myös ennen pesua tapahtuvaan pyykin huuhteluun/kostutukseen – mutta pääsääntöisesti esipesu viittaa pesukoneen ohjelmaan. Käytännössä esipesua tarvitaan ainoastaan erityisen likaisen, tahraisen tai pölyisen pyykin kanssa.

Esipesu -termin sisällön ymmärtäminen auttaa esimerkiksi pyykinpesukoneen pesulokeroiden täyttämisessä. Yleensä pesukoneissa on kaksi lokeroa pesuaineille ja yksi huuhteluaineelle. Pesuaineille tarkoitetuista lokeroista ensimmäinen on yleensä tarkoitettu juuri esipesussa käytettävälle pesuaineelle; ja toinen lokero varsinaisessa pesussa käytettävälle pesuaineelle. Koska esipesu ei yleensä kuulu kuin tiettyihin pesuohjelmiin (tai se aktivoidaan erillisellä valinnalla), on syytä varmistaa pyykinpesukoneen käyttöohjekirjasta mikä pesuainelokero on varattu esipesussa käytettävälle pesuaineelle, ja käyttää kyseistä lokeroa ainoastaan esipesun kanssa. Näin toimimalla voidaan mm. säästää pesuainetta. Esipesuun sopii hyvin entsyymipitoinen pesuaine.

Esipesu merkintä
Esipesu merkki löytyy yleensä vain pyykinpesukoneista ei puhdistettavista tekstiileistä, sillä kuten jo edellä todettiin kyseessä on pesuohjelman osa – ei varsinainen pesutapa.
Esipesu symboli saattaa näyttää esim. tältä.

Pesukoneesta löytyvä esipesu merkki on tyypillisesti yllä olevan kuvan näköinen. Merkin lopullinen ulkoasu on aina valmistajakohtainen, joten yllä olevaa merkkiä voi käyttää suuntaa antavana. Merkintä löytyy yleensä pesuohjelman valitsimesta ja esipesulle tarkoitetusta pesulokerosta.

Miksi jotkin tekstiilit eivät siedä esipesua
Vaateen pesumerkinnöistä saattaa löytyä sanallinen kielto esipesulle: ”ei esipesua” tai ”no prewash”. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaate päästää pesun aikana voimakkaasti väriä, jolloin vaatteen pesuaika tulisi pyrkiä minimoimaan; tai että kyseessä on herkästi kuluva tai nukkaantuva tekstiili, jolloin pesuaika tulisi myös pyrkiä minimoimaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.