valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Etikka pyykinpesussa – apu moneen ongelmaan

Etikka pyykinpesussa – apu moneen ongelmaan


Etikkaa on käytetty pyykinpesun apuvälineenä jo iät ja ajat – – eli kyseessä ei ole mikään uusi keksintö tai ilmiö. Tyypillisimmin etikkaa käytetään pyykinpesussa poistamaan epätoivottuja hajuja, joiden syypäinä voivat olla esimerkiksi tekstiiliin pinttyneet hikitahrat. Tämän lisäksi pyykinpesu tarjoaa useita muitakin käyttötarkoituksia etikalle – ohessa muutamia vinkkejä etikan käyttöön pyykinpesussa.

Etikka ja vaatteiden värit
Etikkaa voidaan monesti mahdollista käyttää pyykinpesun apuvälineenä kun pestään vaatteita, joista liukenee veteen tavallista enemmän väriä pesuveteen (heikko värin pitävyys). Kun pesuveteen lisätään tilkka etikkaa, ei kangas/tekstiili luovuta väriä aivan yhtä helposti kuin pelkällä vedellä pestäessä. Etikkaa ei tarvitse lisätä kuin 0.5-1 rkl jos pesuvettä on 10l; mikäli et ole varma sopiiko etikka puhdistettavalle tekstiilille voit käyttää aluksi huomattavasti pienempää määrää etikkaa.

Etikan käyttö pyykinpesussa ja tahranpoistossa
Etikkaa voidaan käyttää pyykinpesussa myös poistamaan värillisiä esim. hedelmien tai musteen aiheuttamia tahroja. Tällöin käytetään ns. hapan-emäskäsittely, jossa pyykkiä liotetaan vuoronperään happamassa ja emäksisessä seoksessa.

Etikkaa voidaan käyttää myös rasvatahrojen poistoon mokkanahasta. Voit kastaa vanhan hammasharjan tai muun pehmeän harjan etikkaan ja harjata tahra kevyesti. Mikäli mokkanahassa on jonkin erityiskäsittely/pinta; tulee etikan käyttö testata ensin vaatteen huomamattomaan kohtaan.

Etikka pyykinpesu – muut vinkit
Etikkaa voidaan käyttää apuna myös vaatteiden liotuksessa ennen pesua. Näin toimimalla etikka käsittely voidaan kohdistaa vain tiettyihin vaatteisiin eikä etikkaa tarvitse laittaa suoraan pesukoneeseen.

Etikkaa voidaan usein käyttää myös huuhteluaineen tilalla, esimerkiksi frotee pyyhkeitä puhdistettaessa. Tällöin pesukoneen huuhteluainesäiliöön lorautetaan tilkka etikkaa, tavallisen huuhteluaineen sijaan. Mikäli et ole ennen käyttänyt etikkaa huuhteluaineena, lisää etikkaa aluksi vain vähän ja nosta käytettävän etikan määrää tarpeen mukaan.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua