valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lycran peseminen ja hoito-ohjeet

Lycran peseminen ja hoito-ohjeet


Lycra on joustava kuitu, jota käytetään lähes kaikentyyppisten asusteiden valmistukseen niin alus- ja päällysvaatteissa kuin urheilu ja vapaa-ajanasuissakin. Ominaisuuksiensa johdosta lycraa käytetään tekstiileissä sen tuoman joustavuuden ja käyttömukavuuden johdosta; mutta monesti lycraa lisätään tekstiileihin myös vaatteen ”ryhdikkyyden” parantamiseksi, eli lycran avulla vaate saadaan pysymään pidempään sen alkuperäisessä muodossaan.

Lycran hoito
Lycra on melko helppohoitoinen kuitu/tekstiili, esimerkiksi deodorantit, hiuslakat tai hikoilu eivät juurikaan vaurioita lycra-kuitua; mutta kuumuus ja suora auringonvalo on kuitenkin huomioitava erikseen lycravaatteen hoidossa. Suora auringonvalo ja UV-säteet haperruttavat helposti lycran kuituja, joten lycrasta valmistettuja vaatteita ei useinkaan suositella kuivattavaksi ulkona suorassa auringon paisteessa – vaan kuivaaminen tulisi tehdä tekstiilin pesumerkintöjen mukaisesti sisätiloissa (katso kuivauksen pesumerkit). Myös silityksen pesumerkit tulee lukea tarkkaan, sillä lycra tekstiilin kuidut vaurioituvat erittäin helposti jos vaatetta silitetään liian kuumalla silitysraudalla.

Muiden tekstiilien tapaan myös lycraa sisältävät tekstiilit tarvitsevat säännöllistä tuuletusta raittiissa ulkoilmassa. Kuten jo edellä mainittiin, runsaasti lycraa sisältävät tekstiilit tulisi suojata suoralta auringonvalolta myös tuuletuksen ajaksi.

Lycran pesu
Lycran heikko kuumuuden kesto tulee huomioida myös lycran pesemisen yhteydessä. Materiaalin hoito-ohjeissa mainittua pesulämpötilaa tulee noudattaa tarkoin, jotteivät tekstiilin kuidut vaurioidu liian kovalle kuumuudelle altistamisesta.

Monien lycraa sisältävien tekstiilien pesutarvetta voidaan myös vähentää säännöllisellä huuhtelulla. Urheiluasuista esimerkiksi uimahousut tai -asut sisältävät usein lycraa. Voitkin pidentää uimahousujesi käyttöikää, huuhtelemalla ne hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen. Näin lycraa sisältävä tekstiili pysyy puhtaana ja vältyt samalla tekstiilin ylimääräiseltä pesemiseltä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.