valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Untuvavuodevaatteiden hoito ja pesu

Untuvavuodevaatteiden hoito ja pesu


Jotta untuvasta valmistettu peitto tai muu vuodevaate säilyttäisi materiaalille keskeiset ominaisuutensa, tarvitsee vuodevaate tuulettaa ja pöyhiä säännöllisesti. Materiaalin tuuletus tulee tehdä raittiissa ulkoilmassa, ja on hyvä huomioida ettei untuvapeitto saisi kastua tuuletuksen yhteydessä – – sillä untuvan kuivuminen ei tapahdu aivan hetkessä. Tuuletuksen yhteydessä esimerkiksi untuvapeittoa voidaan ravistella tai taputella kevyesti, mutta esimerkiksi mattopiiskaa (tms. apuvälinettä) ei tule käyttää, sillä untuvavuodevaatteet eivät tyypillisesti kestä näin voimakkaita käsittelyjä. Tuuletus suositellaan yleensä tehtäväksi noin viikon tai kahden välein.

Untuvan pöyhiminen tulisi suorittaa jokaisen käyttökerran jälkeen (eli joka aamu), vuoteen sijaamisen yhteydessä. Pöyhimisen tarkoituksena on pitää untuvavuodevaate ilmavana ja muodossaan, jolloin untuvatekstiilin ominaisuudet säilyvät varmemmin. Pöyhimisen ansiosta myös tekstiilin sisään päässyt kosteus poistuu varmemmin, jolloin vuodevaate ei ala haista.

Untuvavuodevaatteen peseminen
Ennen untuvasta valmistetun vuodevaatteen pesemistä, tutustu aina huolellisesti pesumerkintöihin – – ja varmista että tuote kestää pesun 60 asteessa. Ennen pesua untuvavuodevaate tai -peitto tulee yleensä kastaa läpimäräksi; näin untuvaa ikään kuin valmistellaan varsinaiseen pesuun. Untuvasta valmistetun vuodevaatteen pesussa suositellaan käytettäväksi varta vasten materiaalille tarkoitettua untuvan pesuainetta (ns. untuva shampoo). Jossain tilanteissa pesussa voidaan käyttää myös mahdollisimman neutraalia pesuainetta, joka ei sisällä valkaisuaineita.

Huuhtelu ja kuivaus
Huuhteluainetta ei yleensä suositella käytettäväksi untuvasta valmistetun vuodenvaatteen pesun yhteydessä, vaan huuhtelu voidaan suorittaa isorumpuisessa pesukoneessa käyttäen runsaasti vettä. Untuvasta valmistetun vuodevaatteen kuivaus tulee tehdä aina tarkkaan pesumerkintöjen mukaisesti. Monesti kuivaus on mahdollista tehdä linkoamalla (käyttäen mahdollisimman suurta nopeutta); mikäli pesumerkinnät mahdollistavat kuivausrummun käytön, suoritetaan kuivaus tyypillisesti mahdollisimman alhaisessa kuivauslämpötilassa ja käyttäen pitkää kuivausaikaa (tarkista valmistajan antamat suositukset; tuotekohtaisia eroavaisuuksia saattaa esiintyä).

Untuvapeiton tai muun vuodevaatteen kuivaus voidaan tehdä myös ulkona. Koneettomasti tehtävässä kuivauksessa on hyvä muistaa, että untuva vaatii melko pitkän kuivumisajan (puhutaan helposti parista päivästä). Lisäksi untuvaa tulisi pöyhiä kuivauksen aikana tasaisin väliajoin, jotta untuvan sisään jäävä kosteus poistuisi mahdollisimman tehokkaasti.

Huomioitavaa untuvavuodevaatteiden hoidossa
Untuvatuotteiden valmistuksessa käytetään yleisesti hengittäviä kankaita, joiden avulla varmistetaan mm. materiaalin tuulettuminen. Koska käytettävät kankaat eivät ole ns. ilmatiiviitä, on täysin normaalia että pesun, kuivauksen tai pöyhinnän yhteydessä kangas voi päästää lävitseen yksittäisiä untuvahaituvia. Tämä ilmiö kuuluu osana untuvatuotteen luonteeseen, eikä tarkoita että tuote olisi rikkoontunut tai viallinen.

Säilytys ja kausivarastointi
Untuvapeitto on monesti käytössä vain talvikautena, ja kevään tai viimeistään kesän koittaessa untuvapeitto siirretään kausisäilytykseen. Ennen varastointia untuvasta valmistettu vuodevaate on syytä pestä puhtaaksi ja kuivattaa huolellisesti. Yleinen suositus on että untuvavuodevaatteen tulisi olla täysin kuiva ennen varastointia. Varastointi tulisi puolestaan tehdä paikassa joka on kuiva ja mieluiten huoneenlämpöinen; älä siis varastoi untuvasta valmistettua vuodevaatetta esim. ulkovarastoon tai ullakolle, jossa syksyn kosteus ja kylmät yöt muuttavat varastointiolosuhteita.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua