valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Miten vaatteiden käsinpesu tehdään

Miten vaatteiden käsinpesu tehdään

Pyykin käsinpesu muovipunkassa
Pyykkien käsinpesu, eli ns. nyrkkipyykki nopeuttaa pyykkäystä esim. matkoilla.

Kansanomaisesti nyrkkipyykki – eli virallisemmin vaatteiden käsinpesu, tarkoittaa vesipestävien vaatteiden pesemistä ilman pesukoneen tai muun laitteen käyttöä. Vaatteiden käsinpesu on varsin yksinkertaista ja nopeaa, mutta esim. mökillä, retkellä tai matkalla käsinpesu voi olla ainut tarjolla oleva vaihtoehto vaatteiden pesuun.

Nyrkkipyykki sujuu nopeasti kun:
– Käytössäsi on riittävästi vettä ja tekstiileille sopivaa pesuainetta
– Sopiva pesuastia (lavuaari tai 10 l ämpäri sopivat yleensä hyvin).
– Vaatteet on lajiteltu värin ja pesulämpötilan mukaan

Vaatteiden käsinpesu tehdään siis hyvin samaan tapaan mitä koneellisesti tehtävä pyykinpesu. Vaatteen on oltava vesipestävä, ja pesuveden on oltava sopivan lämpöistä. Nämä asiat on siis syytä tarkistaa vaatteen pesuohjeesta ennen pesemistä. Jos käsinpesussa on vain pari kolme vaatetta kannattaa ne pestä erikseen, jolloin värjääntymiltä ja pesuastian/altaan turhalta täyttymiseltä vältytään.

Jos pestävä tekstiili on vesipestävä eikä menetä muotoaan (tai ominaisuuksiaan) helposti pesussa, voidaan tekstiiliä liottaa vedessä ennen pesua. Liottaminen helpottaa vaatteen käsinpesua ja puhdistumista, mutta se ei sovi herkille ja helposti venyville tekstiileille.

Vaatteiden käsinpesu – aloitus
Käytettävä pesuaine sekoitetaan pesuveteen huolellisesti, vaatteet lisätään pesuveteen vasta kun pesuaine on kunnolla liuennut. Pesuaineen soveltuvuus pestävälle vaatteelle, ja pesuaineen annostelu on syytä tarkistaa pesuaine pakkauksesta. Vaatteiden käsinpesu voidaan yleensä suorittaa hieman ohjeita pienemmällä pesuainemäärällä.

Seuraavaksi upota pestävät vaatteet kokonaan pesuainevettä sisältävään astiaan/altaaseen. Kääntele vaatteita ensin, ja sen jälkeen puristele vaatteita (samaan tapaan kuin tekisit taikinaa). Vaateiden käsinpesussa vaateetta ei kannata turhaa hangata, sillä hankaus aiheuttaa vain vaatteen kulumista ja nukkaantumista.

Huuhtelu
Käsinpesun jälkeen vaate huuhdellaan useampaan kertaan, kunnes huuhteluvesi on kirkasta eikä vaatteeseen ole jäänyt pesuainejäämiä. Huuhtelu kertoja voidaan tarvita 4-5; mikäli pesuainetta on käytetty runsaasti vaaditaan toden näköisesti enemmän huuhtelukertoja.

Mikäli et ole täysin varma onko vaate vesipestävä, tai soveltuuko käsinpesu kyseiselle materiaalille on viisaampaa viedä vaate pesulaan; tai pestä kotona esim. matkan jälkeen.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua