valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kalkinpoisto – Näillä ohjeilla saat kalkin lähtemään pois

Kalkinpoisto – Näillä ohjeilla saat kalkin lähtemään pois

Kalkinpoistaminen eri pinnoilta onnistuu helposti
Kalkinpoisto tulee suorittaa puhdistettavan pinnan tai laitteen ehdoilla.

Kalkinpoisto kodin eri pinnoilta tulee suorittaa oikeilla työmenetelmillä ja käyttäen oikeita puhdistusaineita. Usein kalkinpoistoon tarvitaan avuksi jokin hapan aine, kuten etikka tai sitruunahappo. Puhdistettavasta kohteesta riippuen myös ruokasooda saattaa sopia kalkinpoistoon. (käyttäjältä tullut huomio: ruokasooda ei ole hapan aine, vaikka se tässä mainitaankin happamien aineiden yhteydessä) Yleisimmin kalkinpoistoon käytetään kuitenkin juuri happamia aineita. Myös astianpesukoneen lasin kirkaste toimii kalkinpoistossa joillain pinnoilla.

Kalkinpoisto laatoista
Yleispuhdistusaine ei aina poista kalkkisaostumia laatoista halutulla tavalla. Kalkinpoisto laatoista hoituu parhaiten käyttämällä hapanta pesuainetta. Suihkuta laatat kädenlämpöisellä vedellä ennen pesua, näin suojaat laattojen saumat hapoilta. Happaman pesuaineen johdosta on suositeltavaa käyttää suojakäsineitä laattoja pestäessä. Laattojen puhdistaminen on sitä helpompaa mitä sileämpiä laatat ovat. Karkeapintaiset ja koristeelliset laatat vaativat hieman enemmän työtä myös siivouksessa.

Kalkinpoisto etikalla
Etikka on hapan aine (etikkahappopitoisuus on yleensä 5-10%). Juuri happamuutensa ansiosta etikka poistaa kalkkia tehokkaasti useilta eri pinnoilta. Kalkinpoiston jälkeen etikka tulee kuitenkin poistaa/huuhdella huolellisesti hajunsa ja makunsa johdosta, etenkin jos kyseessä on kodinkone kuten kahvinkeitin.

Kahvinkeittimen kalkinpoisto
Kahvinkeittimen puhdistus etikalla pitää kahvinkeittimen puhtaana ja toimivana pidempään. Yllä olevasta linkistä voit lukea vinkit ja niksit kahvinkeittimen kalkinpoistoon.

Astianpesukoneen kalkinpoisto
Mikäli astianpesukone kerää kalkkia käyttövedestä, on laite syytä puhdistaa kalkista tasaisin väliajoin käyttämällä hapanta kalkinpoisto ainetta. Noudata kalkinpoistossa sekä astianpesukoneen valmistajan että pesuaineen valmistajan ohjeita.

Kalkinpoisto saunan ovilasista
Mikäli kalkkia tulee veden mukana saunaan joudutaan saunan lasiset ovet puhdistamaan kalkista tasaisin väliajoin. Käytä hapanta puhdistusainetta tai etikkaa kalkinpoistoon, vältä kuitenkin hankaamista tai lasin naarmuttamista. Lue lisää: Saunan siivouksesta.

  • Valitse työmenetelmä pinnan mukaan
  • Tutustu kodinkoneen tai pinnan puhdistusohjeisiin
  • Happamat aineet poistavat kalkkia hyvin
  • Huuhtele puhdistusaine hyvin pois


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.