valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Grillikastikkeen aiheuttamien tahran poisto

Grillikastikkeen aiheuttamien tahran poisto


BBQ-kastiketta – tai muuta grillikastiketta saattaa grillauksen ja syömisen yhteydessä tippua tai roiskua niin grillaajan kuin syöjänkin vaatteille tai vaikkapa pöytäliinalle. Pinttymään päästessään grillikastike tahra on monesti vaikeasti poistettava, joten tahranpoisto on suositeltavaa suorittaa mahdollisimman nopeasti – – mieluiten heti tahran synnyttyä. Näin voidaan varmistaa etteivät rasva ja kastikkeen sisältämät aineet ole päässeet imeytymään ja värjäämään tekstiilin kuituja.

Esikäsittely tuoreelle tahralle
Koska grillauskastike on jokseenkin nestemäistä, voit yrittää aluksi imeyttää tekstiilinpinnalle jääneen kastikkeen esim. nenäliinaan, talous- tai käsipaperiin. Taittele esim. käsipaperi neljään osaan ja käytä taitteen kulmia tahran imeyttämiseen. Imeyttämisen aikana tulee kuitenkin muistaa että grillikastike tahra leviää helposti, vältä siis tahran suoraa painelua, peittämistä tai hankaamista – jotka saattaisivat tehdä tahrasta entistä suuremman.

Tahranpoistoaineen käyttö
Grillikastikkeen tahrima tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti, ennen kuin kastike aiheuttaa värjääntymiä tekstiiliin. Tekstiili voidaan esikäsitellä tahranpoistoaineella tai liottaa ennen pesua, mikäli tekstiilin hoito-ohje sallii kyseiset toimenpiteet.

Pesu ja valkaisu ohjeen mukaan
Etenkin vaaleat tekstiilit saattavat tarvita valkaisukäsittelyn, jotta grillauskastikkeen aiheuttama tahra saadaan poistettua tekstiilistä. Tutustu siksi huolellisesti tekstiilin pesumerkintöihin ja katso voitko käyttää pesussa apuna esim. valkaisuainetta sisältävää pyykinpesuainetta tai vaikkapa tahrasuolaa tai sappisaippuaa.

Grillikastiketahrojen ennaltaehkäiseminen
Etenkin grillaaja voi välttyä suuremmilta BBQ-kastikkeen roiskeilta ja tahroilta pienellä ennakko valmistelulla. Grillaajan kannattaa käyttää esiliinaa vaatteidensa suojana, jonka lisäksi grillin luukku / kansi kannattaa pitää kiinni aina kun mahdollista. Mikäli grillissä ei ole kantta, kannattaa grillaajan pyrkiä seisomaan hieman kauempana grillistä (ns. odottelu vaiheiden aikana).







Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua