valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Kynsilakkatahran poistaminen vaatteista

Kynsilakkatahran poistaminen vaatteista


Kynsilakan poisto vaatteista ei aina onnistu ihan omien suunnitelmien mukaisesti, koska lähes ainoa (toimiva) keino kynsilakkatahrojen poistoon on liuottimeksi luokiteltavan aineen käyttäminen, joka liuottaa tekstiiliin kuivuneen kynsilakan irti. Varjopuolena tässä toimintatavassa on se, että liuottimeksi luokiteltavat aineet saattavat värjätä esimerkiksi arkoja tekstiilejä. Kynsilakan poisto kotikonstein on siis täysin mahdollista, mutta vaatii hieman osaamista.

Kynsilakka pois vaatteista
Kynsilakkatahra lähtee tietysti parhaiten pois – kynsilakan poistoon varta vasten suunnitellulla kynsilakanpoistoaineella. Kuten jo edellä viitattiin, kynsilakanpoistoaine on suunniteltu käytettäväksi käsiin/kynsiin – eikä ainetta ole varsinaisesti suunniteltu tekstiilien käsittelyyn. Tästä syystä johtuen kynsilakanpoistoaineen avulla tehtävä kynsilakkatahrojen poisto tulee suunnitella ja toteuttaa tarkkaan.

Kynsilakkatahra ja asetoni
Kynsilakanpoistoaineissa käytetään yleisesti tehoaineena asetoni nimistä liuotinta. Tämä aine (asetoni) saattaa vahingoittaa erittäin herkkiä/arkoja tekstiilejä, joten kynsilakanpoistoainetta ei tule käyttää automaattisesti kaikkien tekstiilien puhdistuksessa; vaan aineen soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulisi selvittää etukäteen. Esimerkiksi asetaattitekstiilit eivät siedä asetonin käyttöä. Mikäli et ole täysin varma puhdistustavan soveltuvuudesta vaatteelle, kannattaa testata aineen vaikutus huomaamattomaan kohtaan (ns. spot-test). Näin vältyt esim. tekstiilin värien haalistumiselta. Mikäli mahdollista käytä kynsilakkatahrojen poistoon öljytöntä kynsilakanpoistoainetta, joka ei sisällä suojaöljyjä.

Kynsilakkatahran poisto
Ennen kynsilakkatahran käsittelyn aloittamista ota lähettyville jotain imukykyistä tekstiiliä kuten talouspaperia, johon irtoava kynsilakka voidaan imeyttää. Huomioi myös ettei kynsilakanpoistoainetta tarvita tahranpoistossa kuin muutama tippa, joten tahraa ei siis varsinaisesti ”uiteta” kynsilakanpoistoaineella.

Puhdistettavasta tekstiilistä riippuen – tahriintuneen kohdan alle (esim. tekstiilin hihan sisäpuolelle) saattaa olla hyvä asettaa värjäämätön ja imukykyinen kangas, joka imee liiat kynsilakanpostiaineet itseensä. Tämän jälkeen voit ottaa esimerkiksi vanupuikon – tai taitella vanu/pumpulilapun teräväkärkiseksi kolmioksi – ja kostuttaa sen kynsilakanpoistoaineeseen. Pyri aloittamaan irtoavan kynsilakan imeyttäminen talouspaperiin tahran reunoilta; vältä kaikenlaista hankausta ja “pyyhkimistä” jotka helposti vain levittävät kynsilakkatahraa isommaksi. Pienet kynsilakkatahrat saa monesti imeytettyä myös vaikkapa vanupuikon kuivaan päähän.

Joissain tapauksissa (materiaalista riippuen) kynsilakan aiheuttama tahra voi olla viisaampaa käsitellään tekstiilin nurjalta puolelta. Näin toimimalla pyritään minimoimaan asetonin vaikutukset tekstiilin näkyvään pintaan.

  • Kynsilakkatahra lähtee yleensä öljyttömällä kynsilakanpoistoaineella
  • Varmista sopivuus tekstiilille (spot-test tarvittaessa)
  • Älä hankaa kynsilakkatarhaa
  • Kynsilakkatahra leviää helposti (imeytä, älä pyyhi)


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.