valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Asetaatti kangas – peseminen ja hoito

Asetaatti kangas – peseminen ja hoito


Asetaatti kangas (ac) on tekokuituinen materiaali jolla on mm. hyvä kosteudenimukyky, jonka vuoksi asetaattia käytetään niin vuorimateriaalina ja jonkin verran myös alusvaatteissa. Asetaatti kankaalla ei myöskään ole havaittu olevan suurempia yhteyksiä ihon ärsytykseen tai allergioihin, joka on nostanut kyseisen materiaalin suosiota – Monesti asetaattia käytetäänkin esimerkiksi silkin korvikkeena. Ohessa muutamia vaatehuollon huomioita asetaatin pesuun ja hoitoon liittyen.

Asetaatti pesuohje
Asetaatin pesuohjeet vaihtelevat hieman materiaalin valmistajasta ja käytetyistä seoksista riippuen; joten varmista asetaatti kankaan pesumerkinnöistä onko kyseinen tekstiili vesipestävä vai tarvitseeko vaate kemiallisen pesun. Jotkin asetaatti kankaan on mahdollista pestä vedellä, matalissa pesulämpötiloissa niin sanottuna varovaisena tai hellävaraisena vesipesuna tai hienopesuna – toiset asetaatti kankaat taas suositellaan puhdistettavasti ainoastaan kemiallisesti. Syynä toisistaan poikkeaviin pesuohjeisiin mainitaan yleisesti erilaiset kuituseokset.

Asetaatin hoito ja jälkikäsittely
Pesun aikana asetaatti kangas rypistyy helposti, joten materiaalin linkoukseen käytettävä aika tulisi pitää minimisään – tai vaihtoehtoisesti linkousta tulisi käyttää lainkaan.

Asetaatin silittäminen
Ennen kuin silität asetaatti kangasta varmista tekstiilin merkinnöistä valmistajan antamat suositukset silityslämpötilasta, sillä tyypillisesti asetaattia ei tule altistaa yli 100-120 asteen lämmölle – – eli mikäli silitys on mahdollista suorittaa se tulisi tehdä melko matalaa silityslämpötilaa käyttäen. Silityslämpötilaa koskevien suositusten noudattaminen on erittäin tärkeää, sillä silityksen aikana tekokuituun tulevat vauriot eivät ole korjattavissa – eli liian suuri silityslämpötila on varma tapa pilata asetaatti tekstiili.

Mikäli olet epävarma asetaatin pesuun ja jälkikäsittelyyn liittyvistä yksityiskohdista, on suositeltavaa viedä asetaatista valmistettu tekstiili pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.