valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Materiaalien silityslämpötilat

Materiaalien silityslämpötilat

Silityslämpötilan valinta
Käytettävä silityslämpötila tulee valita aina silitettävän materiaalin mukaan.

Tekstiilin silityslämpötilan voi helposti tarkistaa vaatteen tai muun tekstiilin silitystä koskevista pesumerkinnöistä – tutustu siis huolella vaatteen pesumerkintöihin ennen silityksen aloittamista. Oikean silityslämpötilan valinta on vaatehuollon kannalta keskeisen tärkeää, sillä liian voimakkaan lämpötilan käyttäminen saattaa pahimmassa tapauksessa pilata silitettävän tekstiilin kuidut ja sen mukana vaatteen pinnan. Ohessa muutamia huomioita silityslämpötilan valitsemiseen materiaaleittain.

Puuvillan silityslämpötila
Puuvilla-polyesterisekoitteen silityslämpötila on tyypillisesti noin 150 astetta, jota vastaa silitysraudan merkinnöissä tyypillisesti 2 pistettä. Täysin puuvillaisen tuotteen silityslämpötila on puolestaan tätä korkeampi – yleensä 200 astetta, jolloin puuvillan silityslämpötila merkitään silitysraudassa 3 pisteellä.

Pellavan silityslämpötila
Mikäli pellavasta valmistetun tekstiilin merkinnöistä ei toisin mainita, kestää puhdas pellava tyypillisesti korkeita silityslämpötiloja. Yleensä pellavan silityslämpötila on 200 asetetta, eli 3 pistettä silitysraudan asteikolla. Mikäli kyseessä on pellava sekoite (ei 100% pellava) saattaa pellavan silityslämpötila olla toinen. Katso tarkemmat ohjeet pellavan pesuun.

Silkin silityslämpötila
Silkistä valmistetun tekstiilin silityslämpötila on pitkälti kiinni silkin laadusta ja paksuudesta. Ohuemmat silkit vaativat alempaa silityslämpötilaa – kun taas paksummat materiaalit kestävät kuumuutta hieman paremmin. Tyypillisesti silkin silityslämpötila on maksimissaan 150 astetta, eli 2 pistettä; mutta materiaalikohtainen suositus kannattaa aina tarkistaa ennen silkin silittämistä. Huomioithan, että materiaalina silkki on myös hieman arka silittämiselle ja vesihöyrylle; joten silkin silittäminen kannattaa tehdä aina kankaan nurjalta puolelta. Katso tarkemmat ohjeet silkin pesuun.

Villan silityslämpötila
Myös villan silityslämpötila on pitkälti kiinni tuotteessa käytetyn villalangan laadusta, ja mahdollisista materiaaliseoksista – ja koristuksista. Mikäli tekstiilimerkinnöistä ei muuta kerrota on villan silityslämpötila tyypillisesti 150 astetta, eli 2 pistettä. Katso tarkemmat ohjeet villan hoitoon.

Mikäli olet epävarma jonkin tekstiilin silitykseen tai pesuun liittyvissä asioissa – tai tekstiilin pesumerkinnät ovat epäselvät – on suositeltavaa viedä kyseinen tekstiili pesulaan pestäväksi ja silitettäväksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.