valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Meikkivoidetahrojen poisto

Meikkivoidetahrojen poisto


Meikkivoidetta voi päätyä vaatteille ja muille tekstiileille meikkauksen yhteydessä, ja joissain tilanteissa myös vaatteiden käytön yhteydessä. Etenkin vaatteiden käytön yhteydessä syntyvät meikkivoidetahrat huomataan yleensä vasta päivän päätteeksi, jolloin tahra on jo monesti ehtinyt istua tekstiiliin kiinni. Ohessa muutamia hyväksi havaittuja toimintatapoja meikkivoiteen aiheuttamien tahrojen poistoon.

Meikkivoiteen aiheuttamat tahrat
Meikkivoidetahroja poistettaessa tulee toimia aina nopeasti, sillä meikkivoide sisältää aina jossain määrin tekstiiliä värjääviä ainesosia. Lisäksi meikkivoiteen aiheuttamaa tahraa poistettaessa tulee välttää hankausta ja tahran levittämistä; joilla vain pahennettaisiin tilannetta. Tuore meikkivoidetahra saadaan usein poistettua helpommin kuin vaatteeseen pinttynyt tai kuivunut tahra, joka on jo ehtinyt värjätä vaatteen kuituja. Ennen meikkivoiteen tahriman tekstiilin pesua on tärkeää lukea vaatteen tai muun tekstiilin pesumerkinnät, ja selvittää mitä tahranpoistomenetelmiä ja pesulämpötiloja voidaan käyttää meikkivoiteen poistamiseen kyseiseltä pinnalta.

Mikäli meikkivoidetahra on tullut hiertymisen kautta – esimerkiksi paidankaulus on hiertänyt kaulaa – on tahra usein viisainta esikäsitellä ja laittaa pesuun. Esikäsittelyssä voidaan käyttää apuna esimerkiksi sappisaippuaa tai tekstiilille sopivaa tahranpoistoainetta. Jos meikkivoidetta pääsee tippumaan vaatteelle meikkauksen yhteydessä, voidaan tahraa yrittää ensin imeyttää esimerkiksi käsipaperiin ennen kuin tekstiili siirrettään pesuun. Imeyttämisen ideana on siirtää puhdistettavan tekstiilin pinnalla oleva voide toiseen tekstiiliin, jolloin vaatteeseen jäävän tahrivan aineen määrää saadaan vähennettyä. Näin toimimalla pyritään minimoimaan tahran leviäminen ja tekstiiliin imeytyvän meikkivoiteen määrä. Imeyttämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, talouspaperi levittää meikkivoidetahraa helposti suuremmaksi – ja jos tahraa ryhdytään hankaamaan, työnnetään meikkivoidetta käytännössä vai syvemmälle tekstiilin sisään.

Meikkivoide ja tahranpoisto
Yleispätevä ohje meikkivoidetahroille on poistaa tekstiilin pinnalla mahdollisesti oleva ylimääräinen voide ja esikäsitellä meikkivoiteen tahraama alue nestemäisellä pyykinpesuaineella (tai muilla yllä mainituilla aineilla) ennen pesua. Esikäsittely on suositeltavaa tehdä juuri ennen pesua, jolloin likaantunut tekstiili ei jää pyörimään nurkkiin pitkiksi ajoiksi. Mikäli puhdistettavan tekstiilin hoito-ohje sallii, voidaan meikkivoiteen tahraaman tekstiilin pesu suorittaa entsyymipitoisella pesuaineella, joka sisältää myös valkaisuainetta. Pesussa tulee puolestaan käyttää korkeinta mahdollista pesulämpötilaa – pesuohjeiden sallimissa rajoissa.

Edellä mainittu valkaisuainetta sisältävä entsyymipitoinen pesuaine on yleensä tahran kannalta paras valinta, mutta sen soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille tulee varmistaa ennen käyttöä. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei tekstiili tai sen värit kärsi puhdistuksesta.

Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua