valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Mustekynätahrojen poistaminen

Mustekynätahrojen poistaminen


Kuulakärkikynä ja tahrat
Mustekynän jättämä tahra on usein erittäin vaikeasti poistettavissa, sillä mustekynästä tuleva muste on tyypillisesti painettu suoraan kiinni tahriintuneeseen pintaan – jolloin tahran ei enää varsinaisesti tarvitse imeytyä/pinttyä pintaan. Tästä syystä kuulakärkikynän jättämän tahranpoistaminen vaatiikin usein jonkinlaisen kemikaalin tai liuottimen käyttämistä. Tarve liuottimen käytölle hankaloittaa tietysti mustekynätahrojen poistoa etenkin aroiksi luokiteltavista tekstiileistä ja maalipinnoilta, jotka kärsivät erittäin helposti liuottimien avulla tehtävistä käsittelyistä.

Mustekynätahran poisto
Mustekynätahran poistossa tulee aina huomioida puhdistettava pinta tai tekstiili; kuten jo edellä mainittiin poistossa käytettävät puhdistusaineet tulee aina valita niin etteivät ne värjää tai muutoin turmele puhdistettavaa pintaa. Mustekynän jättämää tahraa voi lähteä poistamaan – pinnasta riippuen – esimerkiksi normaalilla tahranpoistoaineella, nestemäisellä tiskiaineella tai vaikkapa sappisaippualla; nämä aineet lasketaan yleensä ns. kevyiksi menetelmiksi, sillä edellä mainitut aineet eivät sisällä esimerkiksi liuottimia. Mikäli mustekynätahra ei lähde käyttämällä kevyitä menetelmiä, voit kokeilla myös asetonia tai muuta liuotinta, mutta ennen liuottimeksi luokiteltavan aineen käyttöä tulee varmistua sen sopivuudesta puhdistettavalle pinnalle. Aineen sopivuus voidaan tarvittaessa testata pinnan huomaamattomaan kohtaan – – mikäli et ole täysin varma valitsemasi aineen soveltuvuudesta puhdistettavalle pinnalle, älä levitä puhdistusainetta suoraan tahralle vaan testaa aineen sopivuus ensin.

Muita vinkkejä mustekynätahran poistoon
Esimerkiksi seiniin tai lattiaan tulleita mustekynätahroja (esim. lasten piirustuksia), voidaan poistaa myös käyttämällä alkoholia sisältävää hajuvettä; vinkin toimivuus perustuu alkoholin toimintaan liuottimena. Vinkki on erityisen kätevä silloin kun kodista ei löydy muita liuottimia. Kostuta siivous liinan kulma alkoholia sisältävällä hajuvedellä (ei suoraan tahralle) ja hankaa tahra kevyesti pois.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua