valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Nektariinitahrat ja persikkatahrat pois vaatteista

Nektariinitahrat ja persikkatahrat pois vaatteista


Nektariini ja persikka ovat hyvin samantyyppisiä hedelmiä, oikeastaan nektariini on persikan sileäkuorinen muunnos – joten kyseisten hedelmien aiheuttamat tahrat ovat varsin samantapaisia. Nektariinitahra tai persikkatahra syntyy yleensä aina hedelmän syönnin yhteydessä – – eli nektariinia tai persikkaa haukatessa hedelmämehua saattaa roiskahtaa, joko vaatteelle tai vaikka pöytäliinalle. Kuivuttuaan sekä nektariinitahrat ja persikkatahrat kuuluvat vaikeasti poistettavien tahrojen joukkoon; joten tahranpoistoon on syytä ryhtyä mahdollisimman nopeasti – tahran ollessa vielä tuore. Ohessa muutamia toimivaksi havaittuja keinoja nektariini- ja persikkatahrojen poistoon.

Nektariinitahrojen ja persikkatahrojen poistaminen
Kuten muussakin tahranpoistossa myös nektariini- ja persikkatahrojen poistossa käsittelytapa tulee valita aina puhdistettavan tekstiilin mukaan. Tahranpoistossa tulee käyttää menetelmää, joka ei pilaa tai kuluta puhdistettavaa tekstiiliä tarpeettomasti.

Sappisaippua on yksi varteenotettava tahranpoistoaine, jonka avulla tahraa voidaan esikäsitellä ennen pesua. Sappisaippuan soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille kannattaa testata ennen puhdistusta, esimerkiksi tekstiilin huomaamattomaan kohtaan.

Liottaminen tahranpoistoaineessa on toinen yleisesti toimivaksi havaittu keino. Monia jauheena myytäviä tahranpoistoaineita voidaan sekoittaa veteen, jossa tahriintuneita tekstiileitä liotetaan (noin 6-8 tuntia) ennen pesua. Annosteluohjeet ja tarvittava liotusaika on syytä varmistaa aina valitun tuotteen käyttöohjeesta. Varmistathan liottamisen soveltuvuuden puhdistettavalle tekstiilille ennen käsittelyn aloitusta.

Joitain (vaaleita)tekstiileitä voidaan myös valkaista auringossa ns. virtyttämällä. Ideana on jättää tekstiili pesun jälkeen tavallista pidemmäksi ajaksi kuivumaan suoraan auringon valoon. Tämä toimintatapa soveltuu usein vain vaaleille tekstiileille, joiden kuidut kestävät hyvin suoraa auringon valoa. Värilliset tai erittäin arat tekstiilit (sekä keinokuituiset tekstiilit) saattavat kärsiä tästä käsittelystä; joten menettelyn sovetuvuus tulee tarkistaa etukäteen.

Joissain tapauksissa vaaleat tekstiilit voivat tarvita myös valkaisun ennen kuin tahrasta päästään kokonaan eroon. Esimerkiksi kuivumaan päässyt persikkatahra ei välttämättä lähde pyykissä pois (edes esikäsiteltynä), jos tahra on saanut pinttyä tekstiiliin kiinni. Tällöin tekstiilin valkaisu on usein tehokastapa päästä eroon persikka- tai nektariinitahrasta.

Mikäli olet epävarma jonkin yllämainitun menetelmän suorittamisesta, on suositeltavaa viedä nektariinin tai persikan tahrima tekstiili pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua