valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ruokaöljy puhdistus ja siivouskäytössä

Ruokaöljy puhdistus ja siivouskäytössä


Ruokaöljy on aine joka esimerkiksi pöytäliinalle tai tekstiilille roiskahtaessaan aiheuttaa tahroja, mutta tietyissä tilanteissa ruokaöljyä voidaan myös käyttää tahrojenpoiston ja puhdistuksen apuvälineenä. On hyvä huomioida ettei ruokaöljy itsessään ole tahranpoistaja, eli öljyn avulla ei monestikaan saada mitään tahraa kokonaan poistettua, mutta ruokaöljyä voidaan käyttää joidenkin (muutoin vaikeasti poistettavien) tahrojen pehmittämiseen. Esimerkistä käy vaikkapa tervan aiheuttamat tahrat.

Ruokaöljyn puhdistuskäyttöön liittyviä huomioita
Edellä mainittu tahrojen pehmittäminen ruokaöljyn avulla pohjautuu pitkälti siihen, ettei tahran pinnalle annosteltu ruokaöljy haihdu tahralta kovinkaan nopeasti (kuten esimerkiksi vesi haihtuisi); eli käytännössä kyseessä on eräänlainen liuottaminen. Asian kääntöpuolena tulee kuitenkin öljyn imeytyminen niin tekstiilien kuin käsittelemättömien puupintojen (sekä muiden huokoisten pintojen) sisään, eli ruokaöljyn käyttöä tulee miettiä aina puhdistettavan pinnan kannalta — muutoin edessä saattaa olla entistä suurempi tahranpoisto urakka, kun pinnan sisään imeytynyt öljy pitäisi saada poistettua aiemman tahran lisäksi.

Tiskipöytä ja ruokaöljy
Monesti tiskipöydän pintaan pinttyy kiinni kaikenlaista likaa ja tahra, jonka irrottamiseen saattaa löytyä apu ruokaöljystä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun tiskipöydän pintaa voidaan hieroa pyörivin liikkein pyyhkeellä tai talouspaperilla, joka on hyvin kevyesti kostutettu ruokaöljyyn (huom. käytä vain vähän öljyä, tarkoituksena ei ole rasvata tiskipöytää). Käsittelyn jälkeen öljyt pyyhitään pois puhtaalla talouspaperilla.

Liimatahrat ja ruokaöljy
Ruokaöljyä on perinteisesti käytetty myös lasipulloihin ja purkkeihin jääneiden etikettiliimojen poistoon (etiketti on revitty pois, mutta pintaan on jäänyt liimajälkiä). Ruokaöljyä voidaan jälleen annostella liinaan tai talouspaperiin, jonka jälkeen liimatahroja painellaan öljyllä. Ideana on kostuttaa etiketin rippeet/liimajäljet läpikotaisin ruokaöljyllä, jonka jälkeen liimajäljet lähtevät pois pelkästään pyyhkimällä.

Muut käyttökohteet
Tavallista ruokaöljyä (rypsiöljy) voidaan hyödyntää myös tiettyjen esineiden huollossa. Esimerkiksi markkinoilla on useita hiiliteräksestä (carbon steel) valmistettuja veitsiä, jotka kehotetaan huoltamaan ennen varastointia ruostumisen estämiseksi. Huolto voidaan tehdä puhdistamalla ja kuivattamalla hiiliteräksestä valmistetun veitsen terä, jonka jälkeen terä voidaan kevyesti pyyhkäistä ruokaöljyllä kostutetulla liinalla; lopuksi ylimääräinen öljy pyyhkäistään pinnalta pois.

Katso myös vinkit ruokaöljyn ja oliiviöljyn aiheuttamien tahrojen poistoon.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua