valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Ruokaöljy ja oliiviöljy tahranpoisto

Ruokaöljy ja oliiviöljy tahranpoisto


Ruokaöljytahra tai oliiviöljytahra saattaa tulla vaatteeseen niin ruoanlaiton kuin syömisenkin yhteydessä. Koska kyseessä on nestemäinen tahra tulisi ruokaöljyn aiheuttamat tahrat saada poistettua vaatteesta mahdollisimman nopeasti, ennen kuin tahrat ehtivät kuivumaan ja pinttymään kiinni tekstiilin kuituihin. Ohessa muutamia huomioita ja vinkkejä, joiden avulla niin ruokaöljyn kuin oliiviöljynkin aiheuttamat tahrat saadaan poistettua useimmista yleisimmistä tekstiileistä.

Ruokaöljy pois vaatteista
Jos ja kun huomaat ruokaöljytahran tuoreeltaan voit yrittää aluksi imeyttää tahran pinnalla olevaa öljyä esimerkiksi talouspaperiin. Näin toimimalla minimoidaan tahrassa olevan nesteen määrä ja mahdollisuus tahran leviämiseen. Vältä tahran tarpeetonta hankaamista imeyttämisen aikana sillä hankaaminen on omiaan levittämään ruoka- tai oliiviöljytahraa.

Mikäli kyseessä on tavallinen vesipestävä vaate (ks. vesipesun pesumerkit) voit annostella tahralle hieman nestemäistä käsitiskiainetta; ja antaa tiskiaineen vaikuttaa hetki. Tämän jälkeen vaate voidaan laittaa sellaisenaan pesuun – tai tiskiaine voidaan huuhdella vaatteesta pois ennen pesua ja tilalle voidaan laittaa erityistä tahranpoistoainetta tai nestemäistä (tekstiilille sopivaa) pyykinpesuainetta. On kuitenkin tärkeää että tekstiili siirretään pesuun suhteellisen nopeasti, ettei tekstiilin sisään imeytynyt ruokaöljy pääse kuivuman kiinni. Tekstiilin peseminen tulisi suorittaa mahdollisimman kuumassa pesulämpötilassa – tekstiilin pesumerkintöjen asettamien rajojen sisällä.

Muut esikäsittelytavat ruoka- ja oliiviöljytahroille
Tiskiaineen ja nestemäisen pyykinpesuaineen lisäksi ruokaöljytahraa voidaan esikäsitellä myös sappisaippualla tai erityisellä tahranpoistoaineella. Useista jauheena myytävistä tahranpoistoaineista, voidaan valmistaa veteen sekoittamalla tahnamainen seos, joka soveltuu varsin hyvin ennen pyykinpesua tehtävään tahrojen esikäsittelyyn.

Kuivumaan päässeitä oliivi- tai ruokaöljytahroja voidaan pehmentää myös lakkabensiinillä. Ennen kyseisen vinkin käyttöä on hyvä huomioida että kyseinen aine luokitellaan liuottimeksi, joten sen käyttöä ei voi automaattisesti suositella kaikille tekstiileille (soveltuvuus arvioitava tapauskohtaisesti). Etenkin araksi luokiteltavat tekstiilit ja muut herkästi väriä luovuttavat tekstiilit saattavat menettää värinsä luottimien käytöstä. Tahranpoistossa apuna käytettäviä liuottimia ei yleensä annostella suoraan tahralle, vaan annostelu tehdään tahran kohdalle – tekstiilin nurjalle puolelle. Kun tekstiili on kostutettu, huuhdellaan lakkabensiini mahdollisimman nopeasti pois tekstiilistä (mitä kauemmin liuotinta on tekstiilissä sitä varmemmin värit kärsivät). Huuhtelun jälkeen tekstiiliin (suoraan tahralle) voidaan vielä hieroa nestemäistä pyykinpesuainetta; jonka jälkeen tekstiili tulisi pestä mahdollisimman nopeasti (pesumerkintöjen mukaisesti). Mikäli et ole varma liuottimen soveltuvuudesta puhdistettavalle tekstiilille, on suositeltavaa valita jokin toinen puhdistustapa.

Jos olet epävarma ruokaöljy- tai oliiviöljy tahrojen poistosta, voit viedä tahriintuneet tekstiilit pesulaan puhdistettavaksi.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua