valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Tahrasuola apuna tahranpoistossa

Tahrasuola apuna tahranpoistossa


Tahrasuola on usein hieman tuntemattomampi tahranpoistaja.

Tahrasuola on viralliselta nimeltään natriumperkarbonaatti, ulkoisesti aine muistuttaa hieman karkearakeista suolaa, josta nimi tahrasuola on peräisin. Toimiakseen tahrasuola vaatii perinteisesti 50 asteisen pesuveden, mutta markkinoilla on myös tuotteita, jotka toimivat jo 30 asteessa; eli tahrasuolaa on mahdollista käyttää jo alhaisissakin pesulämpötiloissa. Tahrasuolan pH-arvo on tyypillisesti 10 nurkilla; eli tuotteesta ja valmistajakohtaisista eroavaisuuksista johtuen tahrasuola voidaan lukea joko lievästi tai vahvasti emäksiseksi. Yleisin käyttötarkoitus tahrasuolalle on nimensä mukaisesti tahrojen poisto ja pyykin valkaisu.

Huomioithan että tahrasuolaa ei yleensä suositella silkin tai villan puhdistukseen, joten selvitä aineen soveltuvuus puhdistettavalle tekstiilille ennen pesua.

Tahrasuolan käyttö pesukoneessa
Tahrasuolaa voidaan annostella yleensä suoraan pesukoneen rumpuun tai pesuainelokeroon. Tahrasuolaa ei yleensä tarvitse annostella kovinkaan paljoa, esimerkiksi yksi ruokalusikallinen tahrasuolaa tyypillisesti riittää 5 kg koneelliseen (tarkista annostus tuotepakkauksesta).

Tahrasuolan käyttö suoraan tahroille
Kostutetulle tahralle voidaan hieroa hieman tahrasuolaa, esimerkiksi pari minuuttia ennen pesua. Koska kyseessä on emäksinen aine, on etenkin herkkäihoisten suositeltavaa käyttää työssä suojaavia käsineitä.

Tahrasuola ja liotus
Tahrasuolaa voidaan käyttää apuna myös pyykin liotuksessa ennen pesua. Tällöin esim. ämpäriin tai lavuaariin, jossa liotus tehdään voidaan laskea ensin kädenlämpöistä vettä, ja veteen voidaan sekoittaa hieman tahrasuolaa (esim. pari teelusikallista). Lopuksi liotettava vaate voidaan lisätä mukaan. Huom. Koska kyseessä on emäksinen aine, on suositeltavaa välttää käsien liottamista tässä seoksessa; käytä työssä esim. kumisia talouskäsineitä.

Huomiot tahrasuolasta
Perinteinen tahrasuola ei sisällä lainkaan klooria, joten kyseessä on huomattavasti ympäristöystävällisempi tapa valkaista pyykkiä, kuin vaikkapa kloorivalkaisu. Tästä syystä monet käyttävät tahrasuolaa yhdessä pesupähkinöiden kanssa; yhteiskäyttö tehdään lähinnä tahrasuolan valkaisevien ominaisuuksien johdosta.

Mikäli tahrasuolaa käytetään pyykinpesun yhteydessä säännöllisesti, tulisi sen avulla pestä vain tekstiileitä jotka säilyttävät/pitävät värinsä hyvin. Muutoin tahrasuolan toistuva käyttö saattaa heikentää tekstiilin väriä; joihinkin markkinoilla oleviin tuotteisiin on lisätty ns. värisuoja-aineita, joiden pitäisi ehkäistä värien lähtöä pesun aikana (tarkista valitsemasi tuotteen käyttöohjeesta).

Tahrasuolan haitat
Tahrasuolan on todettu olevan haitallista hengitettynä ja limakalvoille joutuessaan. Mikäli tahrasuolaa puolestaan päättyy käyttäjän silmiin, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin. Eli aineen käsittelyssä ja säilytyksessä on syytä noudattaa tuotepakkauksessa mainittuja varotoimia.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua