Siivous /
Tuholaistorjunta /
Hirvikärpästen torjunta ja karkoitus
Hirvikärpästen torjunta ja karkoitus
Ihmistäkin purevan hirvikärpäsen tuntomerkkejä ovat väritys ja paksut jalat.
Hirvikärpänen eroaa tavallisesta kärpäsestä ulkoisesti väritykseltään, joka on tyypillisesti keltaruskea (väriä on usein nähtävissä myös hirvikärpäsen siivissä). Lisäksi hirvikärpäsellä on perinteiseen kärpäseen verrattuna huomattavasti paksummat jalat. Kooltaan hirvikärpänen on puolestaan noin 5-10 mm. mittainen. Tosin kuin tavallinen kärpänen – hirvikärpänen voi purra/pistää ihmistä ravinnon saanti tarkoituksessa. Pureman tuloksena on usein punaisia ja kutiavia paukamia tai laikkuja. Ohessa muutamia huomioita lajin esiintymisestä ja vinkkejä hirvikärpästen torjuntaan.
Hirvikärpäsen esiintyminen
Hirvikärpäsen ns. isäntäeläimiä ovat hirvet ja kauriit, joten lajia esiintyy tyypillisesti alueilla joissa isäntäeläimiäkin tavataan; eli käytännössä hirvikärpäsiä voi esiintyä lähes koko Suomen alueella, etelä-Lappiin asti. Ihmistä purressaan hirvikärpänen on siis valinnut isäntänsä väärin (kärpänen luulee olevansa tekemisessä hirven tai kauriin kanssa), ja kyseessä on samankaltainen ”erehdys” kuin vaikkapa lintukirpun ihmiselle aiheuttama purema.
Hirvikärpäsen toukka
Hirvikärpäsellä ei varsinaisesti ole näkyvää toukkavaihetta, vaan hirvikärpänen munii koteloita/munia metsään tyypillisesti hirvien makuupaikkojen yhteyteen. Kyseisistä koteloista kuoriutuu aikuisia yksilöitä, jotka ovat suoraan lentovalmiita; kuoriutuminen tapahtuu yleensä elo-syyskuussa – – kyseiseen aikaan hirvikärpäskanta on siis pahimmillaan. Mikäli voit pysyä poissa tiheistä metsiköistä edellä mainittuna aikana säästyt todennäköisesti hirvikärpästen puremilta.
Hirvikärpäsen torjunta
Hirvikärpäsiltä suojautuminen ja torjunta rajoittuu pitkälti yksittäisten hirvikärpästen hävitykseen ja vaatetuksella tapahtuvaan suojautumiseen. Hirvikärpäsiä esiintyy yleensä suojaisilla ja tiheillä metsäalueilla, eli jos voit kulkea metsässä aukeilla ja tuulisilla alueilla, ei hirvikärpästen torjuntaan välttämättä ole suurempaa tarvetta.
Vaatetuksella tapahtuvaan hirvikärpästen torjuntaan kuuluu tietysti riittävän paksun vaatetuksen käyttäminen. Vaatetuksessa tulee huomioida myös niskan suojaaminen ja paidan/takin helman, hihansuiden ja housujenlahkeiden sulkeminen (esim. sukat housujen päälle). Pään suojaksi voidaan asettaa myös erillinen hyttysverkko/hyttyshattu, mutta kyseinen verkko tulisi asentaa esim. lierihatun päälle, jolloin verkko pysyy irti ihosta. Lisäksi verkon kiinnitys niskan ja kaulan alueelta tulisi varmistaa, jolloin hirvikärpäsiä ei pääse verkon alle.
Suojaavan vaatetuksen väristä ollaan useaa mieltä. Toisten mielestä vaalean väriset vaatteet suojaavat hirvikärpäsiltä tummia vaatteita paremmin – toisten mielestä tilanne on juuri päinvastoin. Metsällä käynnin jälkeen vaatteisiin takertuneet hirvikärpäset on kuitenkin helpompi huomata vaaleista tekstiileistä kuin tummista. Näin toimimalla voidaan varmistaa ettei hirvikärpäsiä kulkeennu vaatteiden mukana metsästä autoon tai asuntoon.
Vaatetuksen lisäksi hirvikärpäsiltä voidaan suojautua myös
aerosoleina myytävien torjunta-aineiden avulla. Torjunta-ainepurkki kannattaa ottaa metsään mukaan jolloin ainetta voidaan käyttää vain tarpeen vaatiessa.