Siivous /
Tuholaistorjunta /
Asenna hyönteisverkot oikein
Asenna hyönteisverkot oikein
Hyönteisverkot voivat tarkoittaa joko ikkunoihin asennettavia hyönteisverkkoja, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuja verkkohattuja (esim. marjastajien ja sienestäjien käyttämä päähine, jossa on kasvot ja niskan peittävä hyönteisverkko), tai ilmanvaihtoaukkoihin asennettavia hyönteisverkkoja. Kaikille näille hyönteisverkoille on yhteistä yksi asia – – väärin asennettuna niistä ei ole juurikaan hyötyä.
Ikkunaan asennettavat hyönteisverkot (tai
hyttysverkot) on asennettava riittävän tiiviisti, eli verkon laitoihin ei saa jäädä aukkoja, joista hyönteiset pääsisivät asunnon sisätiloihin. Mahdollisia aukkoja voidaan paikata teipillä, tai siirrettävän hyönteisverkon tiiviyttä voidaan parantaa asettamalla taiteltuja sanomalehden suikaleita verkon ja ikkunan pokien väliin. Näin toimimalla siirrettäväkin verkko saadaan yleensä riittävän tiukaksi.
Henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun verkkohatun tulee myös olla niin tiiviisti asennettu, etteivät hyönteiset pääse hatun alle. Pahana hyttyskesänä metsässä aktiivisesti liikkuvat henkilöt käyttävätkin yleensä ilmastointi- tai pakkausteippiä hyttysverkon kiinnittämiseen niskasta ja rinnuksista.
Ilmastointikanaviin asennettavat hyönteisverkot
Etenkin vanhemmissa taloissa ilmastointikanavien suojana on monesti vain metallinen ritilä (ns. ulkosäleikkö), jonka tehtävänä on estää irtoroskan ja lintujen pääsy ilmastointikanaviin. Ritilässä olevat reiät eivät useinkaan estä hyönteisten pääsyä ilmastointikanaviin. Tästä syystä ritilän alle voidaan asentaa erillinen hyönteisverkko, jonka tehtävänä on estää myös hyönteisten pääsy ilmastointikanaviin, ja niiden kautta sisätiloihin.
Kyseiset verkot toimivat varsin hyvin, mutta lisäävät usein ritilän ja verkon puhdistustarvetta. Irtoroskat (esim. pienet lehdet tai havut) jotka ennen päätyivät ilmastointikanavaan, pysähtyvät nyt ritilän alle asennettuun verkkoon. Pahimmillaan verkon keräämät roskat voivat teoriassa tukkia koko ilmanvaihdon, tai ainakin heikentää sitä huomattavasti. Puhdistuksen tarve on siis hyvä huomioida verkkojen asennusta harkittaessa.
Rautakauppoja kierrellessä kannattaa myös tutustua onko tarjolla ulkosäleikköjä, joista löytyy valmiiksi hyönteissuoja – ja kuinka helposti kyseinen suoja olisi puhdistettavissa. Mikäli talossa on useita ulkosäleikköjä, muodostuu jokaisen säleikön irtiruuvaamisesta ja puhdistamisesta helposti monen tunnin urakka. Kannattaa siis harkita helposti vaihdettavien/avattavien ulkosäleiköiden asentamista.