valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Verhojen pesu ja hoito-ohjeet

Verhojen pesu ja hoito-ohjeet


Verhojen pesu tulee suorittaa tarkasti materiaalikohtaisten pesumerkintöjen mukaan, sillä monesti verhoissa on käytetty painatuksia ja materiaaleja jotka kärsivät liian kovakouraisesta pesusta. Yleisesti suositeltava pesuväli normaaleille verhoille on kerran kahdessa vuodessa. Mikäli taloudessa on lemmikkejä tai runsaasti pölyä (tai pölyallergia), voidaan verhot pestä tätä useamminkin. Normaalia vesipesua suositellaan yleensä vain tavallisille puuvillakankaille. Silkkiverhot ja vuoratut verhot sekä paneeliverhot on syytä viedä pesulaan pestäviksi. Esimerkiksi paneeliverhot on yleensä tehty aina tiettyyn mittaan, joten pesun aiheuttamalle kutistumiselle ei ole varaa. Puolestaan vuoratuissa verhoissa on saatettu käyttää kahta eri materiaalia, joista toinen ei välttämättä siedä vesipesua. Voidaankin todeta että kemiallinen pesu on verhojen suhteen aina turvallinen valinta.

Verhojen hankkimisen yhteydessä kannattaakin selvittää myös verhojen pesu ja hoito-ohjeet. Näin toimimalla kodinhoidossa säästyy aikaa kun verojen pesumenetelmää ei tarvitse arvuutella. Mikäli teetät verhot tai hankit ne verholiikkeestä pyydä verhoissa käytetyn kankaan pesumerkinnät tai pesuohje vaikka erillisille lapulla ja säilytä lappua huolellisesti. Mikäli erillistä hoito-ohjetta ei verhoille ole saatavilla tai se on hävinnyt, on varminta viedä verhot pesulaan.

Verhojen pesu
Kuten jo edellä todettiin verhojen pesu on pitkälti kiinni verhojen valmistusmateriaalista. Monille puuvillakankaisille verhoille suositellaan hellävaraista käsinpesua ilman liotusta. Materiaalina puuvilla saattaisi kyllä kestää konepesun, mutta verhossa saattaa olla painatuksia tai esimerkiksi kiinnityskoukkuja, jotka voisivat kärsiä/rikkoutua konepesun yhteydessä – – yleensä suositus käsinpesusta on peräisin tästä. Tällöin verhot pestään yleensä noin 30 asteen pesulämpötilassa, käyttäen kirjopyykille tarkoitettua pesuainetta, joka ei sisällä valkaisuainetta (valkaisuaine haalistaa helposti verhon värejä). Vaikka verhot pestään käsin vedessä ei verhoja tyypillisesti tule liottaa ennen pesua – liotuksella viitataan tässä yhteydessä useita tunteja kestävään liotukseen, joka saattaa niin ikään rasittaa verhossa olevia kuviointeja tai painatuksia.

Yleensä pitkät suorakaiteen muotoiset verhot voidaan pestä ämpärissä. Ensin ämpäriin lasketaan noin 5/6 vettä (huom. varmista lämpötila), jonka jälkeen pyykinpesuaine liotetaan/sekoitetaan veteen – lopuksi verhot upotetaan huolellisesti veteen ja niiden annetaan olla vedessä (välillä sekoittaen) noin 30 minuutin ajan. Tämän jälkeen verhot huuhdellaan huolellisesti, jottei verhoon jää pesuainejäämiä.

Verhoa ei tyypillisesti tule kiertää kuivaksi vaan verho nostetaan vettä valuvana kuivumaan pyykinkuivaustelineeseen. Verho kannattaa laskostaa mahdollisimman siististi kuivumistelineelle (oikoa suoraksi), jolloin silittämisen tarve saadaan minimoitua. Kuvioituja tai voimakkaan väriä verhoja ei yleensä kuivateta suorassa auringon valossa; sillä verhon kuviointi (painojälki) saattaa haalistua.

Verhojen silitys
Ennen silittämisen aloitusta varmista käytettävä silityslämpö verhon tekstiilimerkinnöistä. Lisäksi on hyvä muistaa että verhot kannattaa aina silittää nurjalta puolelta olipa kyseessä sitten kuvioitu verho tai ei – etenkin kuvioiduissa verhoissa kuviointia ei tule altistaa suoralle lämmölle.

Idea verhojen silityksessä on lyhyesti kuvattuna seuraava: verhon näkyvin osa (usein keskiosa) silitetään pituussuuntaisesti ja päädyt vaakasuuntaisesti. Tästä johtuen verhot voidaan asettaa silityslaudalle poikkisuunnassa, jolloin verhojen silittäminen on helpompaa.

Verhojen hoito arkena
Verhojen hoito on pääasiassa pölyjen poistoa tai tuuletusta. Tukevasta ja paksusta materiaalista valmistetut verhot on mahdollista myös imuroida pölystä, mutta ohuesta kankaasta valmistetut verhot eivät välttämättä kestä tätä käsittelyä. Materiaalikohtaisesti pölyjä voidaan poistaa verhoista myös vaateharjan tai teippiharjan avulla. Myös tuuletus raittiissa ilmassa on tärkeä osa verhojen hoitoa.

Katso myös vinkit muiden tekstiilipintojen puhdistukseen.





Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua