valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Huopakaton maalaus ja uudelleenpinnoitus

Huopakaton maalaus ja uudelleenpinnoitus


Huopakaton maalaus on toimenpide, jonka tarkoituksena on luoda katteen pinnalle uusi suojakerros vanhan tilalle. Vaikka toimenpiteestä puhutaan usein maalaamisena, ei toimenpidettä tule tehdä tavallisella ulkomaalilla vaan työssä tulee käyttää erityistä huopakatoille tarkoitettua kattopinnoitetta. Yleisesti huopakaton maalaaminen tapahtuu kattopensselillä, vesikatteen puhdistuksen jälkeen.

Huopakaton maalauksen pohjatyöt
Huopakaton maalaamisessa tarvittavat pohjatyöt liittyvät maalattavan katteen kunnon ja puhtauden varmistamiseen. Aluksi katteen saumakohdat ja muut paikkausta tarvittavat kohdat on syytä korjata huolellisesti, jonka jälkeen katto on syytä harjata tai mieluiten pestä puhtaaksi. Tyypillisesti huopakaton peseminen tehdään painepesurin avulla, mutta painepesuria käytettäessä on hyvä huomioida, että liiallisen paineen käyttäminen voi vahingoittaa tai poistaa huopakaton pinnalla olevan sirotemaisen massan. Tästä syystä pesupaine on syytä säätää aluksi mahdollisimman pieneksi, jolloin painetta voidaan nostaa tarpeen vaatiessa.

Milloin huopakaton maalaus on hyvä suorittaa
Huopakaton maalaus on monien muiden kattotöiden tapaan helpointa tehdä kevään ja kesän aikana. Monet huopakattojen valmistajat kuitenkin suosittelevat ettei huopakatoilla liikuttaisi kuumimpien hellekausien aikana tai välittömästi niiden jälkeen (suositus koskee etenkin vanhempia huopakattoja). Syy tähän suositukseen liittyy kattohuovan pinnan reagointiin pitkäaikaisen lämmön kanssa. Vanhemmissa huopakatoissa katteen pinta saattaa hieman pehmitä pitkään jatkuneiden helteiden seurauksena, jolloin katteella kävely voisi aiheuttaa pintamuutoksia. Monesti myös huopakaton maalauksessa käytettävä kattopinnoite asettaa omat vaatimuksensa esimerkiksi katteen pinnan lämmölle, jotta pinnoite kuivuisi riittävän hitaasti paikoilleen. Tästä syystä myös valitun kattopinnoitteen asennusohjeisiin on syytä tutustua huolellisesti.

Vaihtoehdot huopakaton maalaukselle
Nykyaikaisena vaihtoehtona huopakaton maalaukselle käytetään myös huopakaton pinnoitusta, joka tarkoittaa polyuretaanimassan levittämistä vanhan huopakaton päälle. Kyseinen työmenetelmä on varsin suosittu etenkin täysin tasaisten kattojen kohdalla. Massan levittäminen katteelle tapahtuu ruiskuttamalla, joten työssä vaaditaan aina erityisvälineitä ja osaamista, jonka vuoksi pinnoitus on yleensä urakoitsijalta erikseen tilattava työ.

Huomioi myös työturvallisuus
Koska huopakaton maalaaminen tapahtuu tyypillisimmin aina katteelta käsin tulee työturvallisuuteen kiinnittää erityistä huomiota. Työn suorittajan tulee käyttää kestävää ja oikein mitoitettua turvaköyttä ja putoamissuojaimia, joiden avulla huopakatteen maalaus saadaan tehtyä turvallisesti. Mikäli et omista tarvittavia turvavälineitä kannattaa maalaus teettää huopakattoihin erikoistuneella urakoitsijalla, joka osaa suorittaa myös maalauksen pohjatyöt asianmukaisesti.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.