valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Laattasaumojen korjaaminen

Laattasaumojen korjaaminen


Kaakelisaumojen korjaus on toimenpide jossa halkeilleet tai jo pois rapisseet saumalaastit korvataan uusilla. Työn perimmäisenä tarkoituksena on lähinnä varmistaa saumojen vedenpitävyys ja estää kosteuden pääsy laattojen alle. Se kenen toimesta laattasaumojen korjaaminen tehdään riippuu pitkälti asunnosta; esimerkiksi joissain taloyhtiöissä (esim. kerros- ja rivitalot) laattasaumojen korjauksen katsotaan kuuluvan huoltoyhtiöllä teetettäviin töihin, kun taas toisissa yhtiöissä kaakeleiden saumojen korjaus jää asukkaalle (työ katsotaan pintaremontiksi).

Laattasaumojen korjaus ja pohjatyöt
Koska laattasaumojen korjaaminen aiheuttaa hetkellisen esteen kunnostettavan tilan käytölle kannattaa työnsuunnittelu aloittaa miettimillä mihin ajankohtaan työ ajoitetaan; esimerkiksi jos korjattava tila on sauna tai kylpyhuone saattaa remontinajaksi olla hyvä päästä evakkoon.

Toinen huomioitava asia liittyy tilan lattialämmitykseen tai muuhun lämmitykseen (esim. kiuas) joka vaikuttaa keskeisesti korjattavan pinnan lämpötilaan. Kun uutta saumauslaastia levitetään paikalleen tulisi korjattavan pinnan lämpötilan olla mahdollisimman lähellä huoneenlämpöä, jotta laasti saa kuivua rauhassa. Tästä syystä esimerkiksi lattialämmitys on syytä ottaa pois päältä jo viikkoa ennen remontin aloittamista, jotta pinnan lämpötila saa tasaantua kaikessa rauhassa.

Kaakeleiden saumojen korjaus ja vanhan sauman poisto
Vaikka osa vanhasta saumauksesta olisi jo rapissut pois ei uutta saumalaastia tule asentaa vanhan päälle, vaan vanha sauma aines tulee poistaa osittain. Yleensä suositellaan että vanhasta saumasta poistetaan noin puolet. Eli jos laatta olisi esim. 5 mm paksu, poistettaisiin saumalaastia noin 2-3 mm syvyydeltä. Mikäli saumalaastin alta alkaa paljastumaan laattojen kiinnityslaastia, tulee poistosyvyttä pienentää välittömästi (on vaara että vesieristykset vaurioituvat). Avatun sauman tulisi jäädä ns. V-muotoiseksi, jolloin sauman molemmille reunoille jää yhtäpaljon vanhaa saumalaastia. Vanha sauma voidaan avata manuaalisesti pienellä käsikäyttöisellä työkalulla, mutta mikäli uusittavaa pinta-alaa on runsaasti on työ on viisainta tehdä koneellisesti, käyttäen saumajyrsintä tai monitoimityökalun erillistä terää (sekä käsikäyttöinen työkalu että koneellinentyökalu saattavat kulkea samalla saumajyrsimen nimellä).

Kaakelisaumojen korjaus ja uusien saumojen kuivuminen
Kun uudet saumalaastit on saatu asennettua paikoilleen tulee laattasaumojen antaa kuivua huolellisesti ennen kuin tila voidaan ottaa taas käyttöön. Monet nykyaikaiset saumausaineet on suunniteltu niin, että tila voidaan ottaa käyttöön jo ennen kuin sauma on saavuttanut lopullisen kovuutensa; jonka ansiosta tilan käyttökatkoksen pituutta voidaan lyhentää. Kuivumisajat ovat aina tuotekohtaisia, jonka vuoksi tuotteen käyttöohjeet on hyvä lukea huolellisesti läpi ennen työn aloittamista.

Yleensä suositellaan ettei edellä mainittua lattialämmitystä kytketä päälle välittömästi laattasaumojen uusimisen jälkeen, vaan lattialämmityksen annettaisiin olla pois päältä jopa viikon tai pari. Näin toimimalla pyritään varmistamaan että uudet laattasaumat saavat kuivua rauhassa, eikä lattialämmityksen tuoma lämpö kuivata saumoja liian nopeasti, jolloin saumat alkaisivat jälleen halkeilemaan.

Sauma-aineen valita
Laattasaumojen korjaus tulisi tehdä aina samalla aineella, jota on käytetty myös alkuperäisessä saumauksessa. Tämä on monesti helpommin sanottu kuin tehty, sillä aiempi aine on voinut poistua markkinoilta, tai aiemman saumauksen on voinut suorittaa kiinteistön entinen asukas. Näissä tilanteissa saattaa olla hyvä kääntyä remonttiyrityksen tai laattakaupan puoleen ja tiedustella tilaan sopivaa saumausaineitta.

Mikä aiheuttaa laattasaumojen halkeilua
Laattasaumojen murenemista ja halkeilua voi aiheuttaa yksinkertaisesti aika ja kuluminen, jolloin saumauksessa itsessään ei ole tehty virheitä. Myös työssä tehdyt virheet kuten liian kuivan saumausaineen käyttö (väärä sekoitussuhde) tai liian nopeasti kuivuneet saumat (esim. lattialämmityksen seurauksena) voivat aiheuttaa saumojen ennen aikaista rapistumista.

Milloin kääntyä ammattilaisen puoleen
Kuten edellä mainittiin laattasaumojen korjaaminen vaatii hieman osaamista ja työhön sopivien työkalujen hankkimista. Mikäli oma osaaminen ei riitä tai asukkaalla ei ole tietoa aiemmin käytetystä saumauslaastista on hyvä teettää laattasaumojen korjaus sisätilaremontteihin erikoistuneella yrityksellä.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.