valikko

Siivous
Kotityöt
Pyykinpesu
Tuholaistorjunta
Kodin remontit
Pihatyöt

/   /   Lattian maalaaminen

Lattian maalaaminen


Lattian maalaus (puulattian) vaatii aina kunnon työtilat, jottei maalauksen suorittavan henkilön tarvitse varoa ja siirrellä huoneessa olevia esineitä ja huonekaluja työn aikana. Tästä syystä lattian maalaaminen on syytä aloittaa tyhjentämällä maalattava tila kaikista lattialla olevista huonekaluista ja esineistä. Tämän jälkeen maalattava lauta- tai lankkulattia kannattaa pestä puhtaaksi, jottei laudan pinnassa mahdollisesti oleva irtolika jää hankaloittamaan maalausta.

Lattian maalaus ja pohjatyöt
Kun lankku- tai lautalattia on kuivunut pesun jäljiltä, kaavitaan hilseilevä ja irtoileva vanha maali pois työhön tarkoitetulla maalikaapimella Seuraavaksi maalattava lattiapinta-ala hiotaan tasaiseksi käyttämällä esimerkiksi hiekkapaperia. Hiontapöly tulee luonnollisesti pyyhkiä tai imuroida (teollisuusimurilla) pois, jottei pölyä jää uuden maalikerroksen alle. Pohjatöiden yhteydessä on myös hyvä luoda yleissilmäys lattian kuntoon, sillä lattian maalaaminen antaa myös hyvät mahdollisuudet tasoittaa ja paikata lattiassa olevat epätasaisuudet – kolot ja halkeamat voidaan tasoittaa esimerkiksi lautakitillä. Kun tasoite on kuivunut, kannattaa hiotut ja paikatut kohdat paikkamaalata pohjamaalilla; näin ne eivät kuulla lopullisen maalikerroksen läpi. Kun paikkamaalaus on kuivunut, voidaan aloittaa varsinainen lattian maalaus.

Lattian maalaaminen ja työjärjestys
Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi lattian maalaus tulee tehdä puunsyiden mukaisesti ja mahdollisimman järjestelmällisesti; nopeimmin työ sujuu kun maalaat esim. kaksi lauttaa/lankkua kerrallaan päästä päähän. Maalaustyö kannattaa suunnitella niin, että pääset tarvittaessa helposti myös poistumaan maalattavasta tilasta. Eli jos lattian maalaus suoritetaan tilaan, jossa on vain yksi ovi – aloita maalaus peränurkasta, ja liiku järjestelmällisesti, lankku kerrallaan ovelle päin (suunnittele työjärjestys tilan mukaan).

Kun lattian maalaus on saatu tehtyä, anna maalin kuivua rauhassa ja tarkastele sitten työn lopputulosta. Mikäli se lopputulos ei ole toivotunlainen (esimerkiksi vanha maali kuultaa läpi) tarvitaan vielä toinen maalikerros.

Huomioi myös ettei maalattua lattiaa tule pestä kovinkaan nopeasti maalin kuivumisen jälkeen. Useimmat maalit saavuttavat lopullisen kovuutensa vasta parin viikon päästä maalaamisesta (varmista maalin kuivumisaika/lopullinen kuivuminen maalia hankkiessasi). Tuona aikana tulisi välttää lattian puhdistuksen lisäksi myös muuta lattiaan kohdistuvaa mekaanista rasitusta.


Löysitkö virheen tai haluatko muokata artikkelia?
Lähetä parannusehdotuksesi artikkeliin

Ladataan hakua
Yrityshaku
Siivous.Infosta voit hakea myös paikkakunnallasi toimivia siivous-, huolto- ja rakennusalan yrityksiä. Kirjoita oheiseen hakukenttään paikkakuntasi nimi ja löydä tarjolla olevalle työlle tekijä.